Így emlékeztek a trianoni békediktátumra

2020.06.06. 16:00

Harangszó és kiállítás

Perkáta Harangszóval, versekkel és énekkel emlékeztek meg Trianonról a településen, valamint egy kiállítás is megnyílt a rendezvények sorában. Este videóműsorral zárult a Nemzeti Összetartozás Napja.

Horváth Dóra

A Perkátai Általános Művelődési Központ és a 42. Állomás! Kulturális Egyesület szervezésében, a „VELED az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület fiataljainak közreműködésével emlékeztek meg a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójáról június 4-én Perkátán, a Győry-kastély előkertjében. Ezen a napon nyílt meg a kastély épületében berendezett „Trianon 100” elnevezésű kiállítás is.

Dr. Baráth Károly, a „Trianon 100” című kiállítás egyik berendezője az összefogás fontosságáról beszélt a megemlékezőknek
Fotó: Horváth Dóra

Az ünnepséget délután fél ötkor harangszóval nyitották meg, amely által a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége országhatáron is átívelő kezdeményezéséhez csatlakozott a település. A harangszó után a Himnusz hangzott el, amit László Ádám szavalata követett, aki a számok tükrében mutatta be a trianoni békediktátum következményeit. Ezt követően Kádár Gergely mondta el teljes átéléssel József Attila: Nem, nem, SOHA! című költeményét, majd Horváth Dóra énekelte el a Székely Himnuszt. A sort Novák Nóra zárta, aki a magyarságról szavalt az emlékezők számára.

A rövid műsort követően dr. Baráth Károly, a „Trianon 100” tárlat egyik berendezője szólt a közönséghez. Beszédében kitért a világháborúkra, amelyek károkat okoztak nemzetünknek, beszélt a határokon túl élő magyarokról, sorsukról, s arról, hogy Trianon emlékezetét tovább kell adnunk gyermekeinknek, unokáinknak. Kihangsúlyozta, hogy a magyaroknak össze kell fogniuk a jó és rossz időkben egyaránt.

A megemlékezést a Szózat taktusai zárták, ezt követően a járványügyi helyzet rendeleteinek betartása mellett vált megtekinthetővé a tárlat, amely számos érdekességet tartalmaz.

Mindez alatt a kastély kertjében a mécsesekből megformázott Nagy-Magyarország-jelképnél gyújthattak gyertyát a résztvevők.

– Nagy felelősség mind a történelem oktatása, mind a kultúra közvetítése, mind a közösségfejlesztés szempontjából, hogy az embereknek hiteles információkat adjunk át, és szem előtt tartsuk a nemzeti összetartozás eszméjét – nyilatkozott Bogó Anikó, a Perkátai Általános Művelődési Központ igazgatója az eseménnyel kapcsolatosan.

A Nemzeti Összetartozás Napja Perkátán az esti órákban ért véget a Jákliné Rajcsányi Rozália és Horváth Dóra által összeállított videóműsorral, amelyben fiatalok verssel, dallal és a himnuszok eléneklésével emlékeztek meg 1920. június 4-ről.

A „Trianon 100” tárlat megtekinthető minden érdeklődő számára a Győry-kastély nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában