Szerintük nincs friss, hiteles – vagyis használható – közműtérkép

2020.05.23. 11:30

„Fa nem ültetés” a főúton

Sokat foglalkoztunk lapunk hasábjain a Vasmű úti kivágott fák és az azok helyére ültetendők kérdésével. Most több aktualitás miatt újra előszedjük ezt a témát.

Brousil Csaba

A Hírlap szerkesztősége előtti kockába se került fa, így virágosítottuk a területet

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Történt ugyanis, ami nem történt. Elkezdték telepíteni az új facsemetéket a kivágott platánok helyére, de nem jutottak messzire. Indultak az irodaháztól, de a Kossuth utca kereszteződésénél megállt a tudomány, az Őspatika elé már nem került fabébi. El nem fogyhatott, hiszen direkt olyan faiskolát keresett a városvezetés, ahol van 60 darab előnevelt példány, tehát a kutya nem itt van elásva.

Vadhajtások

Gondoltuk, megkérdezzük Mezei Zsolt általános alpolgármestert, aki eddig is „vitte” a témát, de sejtettük, hogy az önkormányzati sajtóosztály rendszerét azért találták ki, hogy ilyesmit csak úgy ne tehessünk meg. Kósza gondolatunkat Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő megerősítette: az alpolgi hozzá fog (vissza)irányítani ebben a kérdésben. Ezt a kört már nem futottuk meg, hiszen a D+TV már feszegette ezt a kérdést tavasszal. Anyagukban Medgyesit kapták mikrofonvégre, aki kimondta: a faültetés csak ősszel folytatódik. Ennek okául a Vasmű út közműrendszerét nevezte meg, amelyben találhatóak olyan „vadhajtások”, amelyek ellehetetlenítik a fatelepítés folytatását. Nem a közműtérképek szerint futó csövek, vakvezetékek stb. Magyarul, szerintük nincs olyan friss, hiteles közműtérkép, amelynek mentén biztonsággal el lehetne végezni ezt a munkát. Kár, hogy ez elveszett, hiszen korábban pont Mezei alpolgármester mutogatta kamerák kereszttüzében, hogy itten van a térkép, március végére újra fás lesz a főút. Persze gyanús volt, hogy a márciusi közgyűlésen elfogadtak egy rendeletet a Vasmű út szóban forgó, páratlan oldalán, a kivágott platánok helyére kerülő „zöldfelületi elemekről”. Ennek értelmében az új fák telepítéséig terjedő időben megteremtik a megfelelő zöldfelületet a lakosság számára e helyen. S így is lett. Megkérdeztünk egy, a szerkesztőségünk előtt lévő fának kialakított földes területen dolgozó munkást, hogy mit fognak ide ültetni, mire azt mondta füvet, virágokat. Azaz fát egyelőre nem. Abba persze belegondolni sem merünk, hogy ha csőtörés lenne a Vasmű úton, és azonnal kellene lépni annak feltárásában, akkor hiteles, friss közműtérkép hiányában mi történne az adott területen.

Semmi sincs úgy, ahogy ígérték?

Március végére tehát nem készültek el a fásítással, pedig ezt ígérték. Azt is megígérték, hogy az Őspatika előtt lévő fát nem vágják ki teljesen, abból majd emlékmű lesz, helyi művészek készítenek szobrot belőle, és ez elmeséli az utókornak, hogy itt egy, a várossal nagyjából egyidős platánsor ékeskedett. Kivágták ezt a fát is, mondván, túl vizes a törzs, nem lehet otthagyni. Elviszik, a művészek majd dolgoznak rajta, aztán visszakerül valamilyen formában. És visszacelluxozzák vagy ácskapcsozzák vagy hegesztik vagy valami, és akkor majd meglesz ez is, hiszen megígérték.

Örökbefogadás

A Hírlapnál úgy döntöttünk, egy ilyen, fának szánt és kialakított helyet – a szerkesztőségünkkel szemben mintegy – örökbe fogadunk, és majd mi gondozzuk. Ültetünk az ágyásba virágokat, locsoljuk azokat, és tisztán és rendben tartjuk ezt a kis területet. Amíg lehet. Segítségünkre sietett ebben egy virágbolt és az óvárosi Pentele Áruház is. Köszönet érte!

A Hírlap szerkesztősége előtti kockába se került fa, így virágosítottuk a területet
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Mint ismeretes, a Vasmű úti platánsor kivágásáról Pintér Tamás polgármester döntött egy bizonyos szakmai véleményre támaszkodva, amely szerint ezek a fák élet- és balesetveszélyesek. Aztán a város lakosságát szavaztatták meg, hogy két fafajtából melyik egyedeit ültessék el a város főútján. A dunaújvárosiak többsége a Sisi ezüsthársra voksolt, így ez a fajta kerül a Vasmű út páratlan oldalának csaknem teljes hosszába. Egyszer...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában