Végig azzal hitegették őket, hogy megmarad a munkájuk

Miközben közel egymilliárd, azaz 1.000.000.000 forintos média-finanszírozást pályáztat az önkormányzat, közvetlenül vagy közvetve érintett önkormányzati állások szűntek meg az egyik napról a másikra. A DVG vendéglátó ágazatának dolgozói kerültek áprilisban utcára.

Fekete Györgyi, Brousil Csaba

Fotó: Zsedrovits Eniko

Miközben országosan az ellenzék a kormány munkanélküliséget kezelő intézkedéseit sürgeti, a város ellenzéki vezetése – úgy tűnik – maga gondoskodik a munkanélküliség újratermeléséről. Nem vonjuk kétségbe, hogy veszteséges volt a vendéglátó-ágazat. Az viszont nem másodlagos, hogy egy önkormányzati cég hogyan bánik, s hogyan bánik el a dolgozóival.

A DVG vezetőihez nem lehet csak úgy bejutni
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Azt hitték, minden a legnagyobb rendben van

Beszélgetőtársam A. (nevezzük így) kétgyermekes családanya. Egyedül neveli őket. A DVG vendéglátó-ágazatánál dolgozott. Egészen a hónap elejéig.

Ahogy meséli, az elbocsátásuk előtt még két héttel Mezei Zsolt alpolgármester személyesen nyugtatta meg őket, hogy nincs semmi baj, legalábbis nem kell félniük még hónapokig. Ezt az információt több volt kollégája is megerősítette. Aztán március utolsó péntekjén már hallottak valamit duruzsolni, majd az azt követő kedden pedig a szolgáltatási igazgató kezükbe nyomta a felmondást.

Az elbocsátott dolgozók miatt megkerestük a város döntéshozóit, akiknek nevében Medgyesi Miklós szóvivő ragadott tollat.

Válaszában elmondta, hogy az egész ágazat megszüntetését tervezték, a „dolgozókat erről a tervről már 2019 novemberében szóban értesítették.”

Nem akarunk kötözködni, de a választás október 13-án volt, így a szóvivő szerint jóformán meg se száradt a megbízóleveleken a tinta, lehet, hogy rá se került, amikorra már átvilágították az egész DVG-t, meghozták a területekre vonatkozó döntéseket, s a szélnek eresztést a dolgozóknak pedig már jelezték is. Beszélgetőtársam azonban erre nem így emlékszik:

– Minket az utolsó napokig azzal hitegettek, hogy a munkánk megmarad.

A Juharos Éttermet is magáncég üzemelteti a jövőben
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A szóvivő ezzel egyáltalán nem vitatkozik, sőt elismeri, hogy a Juharos Étteremre kiírt pályázat tartalmazta, hogy előnyt élvez az a pályázó, aki vállalja a munkavállalók további foglalkoztatását.

A kiírásban ugyan a dolgozók továbbfoglalkoztatása szerepelt, azonban ez csak a kiírásban volt, a gyakorlatban ez sem valósult meg.

„Az ágazat márciusban szűnt meg teljesen, miután a Juharos Étterem új bérlőjét kiválasztották. Ekkor a Munka Törvénykönyve szerint meg kellett válni attól a 10 embertől, akiknek határozatlan időre szóló szerződésük volt. Ők a lehető leghosszabb felmondási időt kapták, és a törvényben írt, összes járandóságukat kifizetik számukra.

A Juharos Étterem új bérlője a 10 munkavállalóból 3-4 embert fog tovább foglalkoztatni, amint a járványügyi helyzet rendeződik” – állítja Medgyesi Miklós.

Az elbocsátott dolgozók ezt nem így tudják

– A legtöbbünk egy hónapos felmondási idővel került utcára, egy vagy két kollégánknak lett a hosszú DVG-s munkaviszonya miatt két hónap a felmondási ideje. Olyan is munkanélküli lett, akinek már csak pár hónapja volt a nyugdíjig, s hosszú éveket talpalt az önkormányzati cég érdekében. Pincérek, szakácsok, kisegítők, cukrászok, műszaki szakemberek, irodai alkalmazottak lettek megélhetés nélkül. Még csak esélyt sem kaptunk, hogy más ágazatnál dolgozzunk. A gyerekeket el kell tartanom. Nekem nem lett volna kellemetlen semmilyen munka, de ezt is csak ígérték, semmi nem lett belőle.

Valóban: politikailag sem előnyös

– Nem próbáltak meg valakivel beszélni? – kérdezem A-t.

– A DVG vezetőihez nem lehet csak előzetes bejelentkezés alapján bejutni, így aztán esélyünk sem volt megbeszélnünk az elbocsátásunkat. A polgármesterrel ugyanez a helyzet. Végső elkeseredésünkben írtam neki e-mailt, de nem válaszolt rá.

Medgyesi Miklós ezt is másképp látja:

„Személyes vállalásom is, hogy mindenki választ kapjon a kérdéseire, sok száz levelet válaszolok meg én magam is... Jelen esetben visszanézettem polgármester úr mindkét e-mail-címét, de ilyen levelet nem találtam.” (Beszélgetőtársunk elküldte az elküldött maileket kifényképezve.)

A város vezetőinek szóvivője a vendéglátósok elbocsátását más szempontból értékeli:

„Kétségtelen, hogy a munkahelyek tényleges megszűnésének időpontja politikai szempontból nem előnyös, de a város érdekei szempontjából nem lehetett más döntést hozni. Ahogy már fent leírtam, mindez egy hónapokkal előre bejelentett döntés volt.”

Nem vitatkozunk a szóvivővel csak annyiban, hogy a munkahelyek megszűnése nem csupán politikai szempontból nem előnyös egy önkormányzati tulajdonú vállalatnál.

– Hogyan tovább? – faggatom a kétségbeesett asszonyt.

– Fogalmam sincs. Kaptam egy hónap bért, van egy kis megtakarításom, majd meglátjuk. Most nem könnyű a vendéglátásban munkát találni. Egyikünknek sem.

A fehérvári önkormányzat több területen segít

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a kormányzati védelmi intézkedésen felül több olyan lépést is tett, amellyel az önkormányzat segíti a koronavírus-helyzet miatt bajba került helyi lakosságot. Új szociális támogatásról döntött, ennek értelmében Székesfehérváron egy hónappal meghosszabbítják az álláskeresési támogatást. A polgármester a hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben arra is ígéretet tett, hogy az önkormányzat erejéhez mérten segíteni fog minden arra rászorulót, védve a fehérvári családokat, a fehérvári munkahelyeket. Elrendelték a – természetesen a szociális bérlakásokra is kiterjedő – bérleti díj fi zetési moratóriumot április, május és június hónapokra. Ha kell, ezt meghosszabbítják. A legfontosabb szociális célként említi annak biztosítását, hogy a sok ezer önkormányzati munkavállaló – ideértve az intézményeket, a polgármesteri hivatalt és az önkormányzati cégeket is – munkahelyét megőrizzék, és a foglalkoztatottaknak a bérfizetéssel biztosítani tudják a megélhetésüket. Meghozott döntéssel továbbá segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik a járványhelyzettel összefüggésben vesztik el a munkahelyüket, és válnak álláskeresőkké.

Székesfehérváron a munkahelyek megőrzése fő cél
Fotó: archív

Az álláskeresők állami álláskeresési járadékra váltak jogosulttá. A fehérvári önkormányzat ezt az állami járadékot kiegészítve, a pénzbeli és természetben nyújtott szociális-, család- és gyermekvédelmi ellátásai körének bővítésével a veszélyhelyzet kihirdetését követően keresőtevékenységét elveszítő, az álláskeresési ellátást kimerítő székesfehérvári álláskeresők számára kíván szociális rászorultság alapján egyszeri, vissza nem térítendő pénzbeli ellátást nyújtani. A székesfehérvári veszélyhelyzeti települési támogatás keretében a székesfehérvári álláskereső egyszeri, álláskeresési ellátásának utolsó, teljes havi nettó összegével azonos, de legfeljebb 100 000 forint összegű pénzbeli ellátásra jogosult. Továbbá veszélyhelyzeti gazdasági konzultációt indít a fehérvári vállalkozókkal, vállalatokkal, munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletekkel, hogy pontos képet kaphasson a helyi gazdasági élet járványhelyzet okozta kihívásairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában