allergén a virág pollenje, és méhektől is tartani lehet

2020.04.23. 11:00

Óvatosan járjanak a virágzó mezők közelében

Itt a tavasz, virágba borult a természet, ezért sokan szeretnék megörökíteni a szépséges növényeket és vele együtt saját magukat is elhelyezni a történetben.

Horváth László

Egyre jobban divattá vált például az aranyló sárgán pompázó repcetáblák tengerében fotózkodni. De vajon nem veszélyes?

– Szerencsére az átlagemberre nem annyira veszélyes a rovarcsípés. Teljesen más a helyzet, amennyiben valaki érzékeny, allergiás rá. Fontos kiemelni, hogy a méhek most nagyon aktívak, sőt, nevezhetjük agresszívebbeknek is, hiszen a repcetáblák az egyik legnagyobb mézgyűjtő területük, az első nagy virágzás. Ráadásul a téli pihenő után jóval „éhesebbek”. Ha nem teszünk hirtelen mozdulatokat, nyugodtan viselkedünk, akkor nem lehet baj a találkozásból. Szintén nem árt figyelni a gyümölcsösök vagy a mezők virágos részein. Nem feltétlen kell a tábla közepébe bemenni.

Tábla is figyelmeztet
Fotó: Horváth László

A széleken valószínűleg senkinek nem esik bántódása – mondta el kérdésünkre Kiss Norbert, a Méhészek Fejér Megyei Egyesületének februárban megválasztott elnöke. Hozzátette, hogy azt is tudni lehet, ha a közelben méhészet van: – Figyeljük a táblákat, mert a kihelyezett telepek előtt mindig kirakják ezeket a méhészek. Inkább a virágzó területeken beljebb számíthatunk ilyen figyelmeztetésekre. Az utak mentét nem szeretik a méhtartók sem. A zaj és a forgalom egyébként idegesítené a rovarokat. Ha mégis belemennénk, vagy megközelítenénk a kaptárakat, akkor fő a nyugalom és a lassú mozgás. A méhészek nagy többsége eleget tesz a kötelezettségeknek. A táblákon „Vigyázz, méhek!” felirat mellett feltüntetik a tulajdonos nevét, telefonszámát, s hogy hány család van lepakolva, illetve az engedélyező földtulajdonos vagy erdőtulajdonos nevét, elérhetőségét. Szerencsére az utolsó két-három évben nem volt különleges esemény ember és méhek találkozásából.

A téma orvosi vonatkozásáról dr. Gáncs László baracsi körzeti orvos elmondta:

– Az érzékenység nagyban befolyásolja, miként kell cselekednünk egy esetleges méh­csípés esetén. Amennyiben nagyfokú, akkor allergia ellenes szereket szükséges használni. Ezek közül némelyik az enyhébb, mások pedig a durvább problémára nyújtanak megoldást. Általában aki tudja magáról, hogy komolyabb baja lehet, az ma már felkészültebb, és kerüli a találkozások lehetőségeit. Amennyiben nincs heves reakció, akkor helyi gyulladáscsökkentő krémeket is használhatunk, vagy hűsítő folyadékokat. Természetesen súlyosabb esetben mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában