MÁV Szimfonikus Zenekar

2020.04.03. 07:00

Muzsikáló autó járt az ablakaink alatt

Egészen furcsa élményben lehetett részük a hét elején több dunaújvárosi városrész lakóinak. Egy személyautó gördült végig a városon méltóságteljesen, komolyzenét harsogva szerte. Nem, nem egy karanténba beleőrült zenerajongó volt, a MÁV Szimfonikus Zenekar kezdeményezése ért el hozzánk.

Balla Tibor

2020.04.01. MÁV Szinfónikus Zenekar Nyiss ablakot a zenének prgoram Dunaújváros Fotón: Lendvai György Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hjrlap

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az autó volánjánál pedig nem más ült, mint Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója, aki a Nyiss ablakot a zenének elnevezésű kezdeményezés keretében járt nálunk. Nem véletlen az úti cél sem, az igazgató sárbogárdi illetőségű, és Dunaújvárosban töltötte a diákéveket.

Lendvai György, a MÁV Szimfonikusok igazgatója a Vasmű úton a muzsikáló autóval
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Mint elmondta, a MÁV Szimfonikus Zenekart a második világháború végnapjaiban alapította a nagy operarajongó, Varga László, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. akkori elnök-vezérigazgatója azzal a céllal, hogy a vasút kultúrát is szállítson. Meggyőződése volt, hogy a békekötés után nemcsak építőanyagra és élelmiszerre lesz szükség, hanem a háború okozta lelki sebek orvoslására is, amire a legjobb gyógyír a zene, és egy országjáró zenekar sokat tehet ezért. Két speciális vasúti kocsiban hálófülkéket alakítottak ki zenészek számára, egy másik vagonban pedig a hangszereket helyezték el. Május elsején szólalt meg először a vasutas fúvós zenekarokra épülő formáció a MÁV zenekaraként. Az ezt követő hónapokban Szőke Tibor, az első vezető karmester valódi szimfonikus társulatot formált a javarészt amatőr zenészekből, egyre több magasan képzett muzsikust kötve a társulathoz. A vasúti kocsik 1986-ig gördültek szerte az országban, kiegészülve a Gördülő opera elnevezésű, országjáró hangversenysorozattal.

Ennek mintájára gondolták úgy most a zenekarnál, hogy a lelki segítségre, támaszra ebben a terhelt helyzetben is szükségük van az embereknek, és nekiindultak az országnak, hogy az ablakokon keresztül mindenkihez eljuthasson a zene. Például a Római városrészbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában