segítünk

2020.04.26. 19:00

Ki kaphat özvegyi nyugellátást?

Sajnos az élettársam tavaly meghalt. Érdekelne, hogy hogyan állapítják majd meg részemre az özvegyi nyugdíjat, ha az élettársam még nem volt nyugdíjas?

duol.hu

Ha az eltávozó házastárs nyugdíjas volt, az özvegyi nyugdíj az elhunyt tényleges nyugellátásának hatvan százaléka lesz Fotó: Shutterstock

Forrás: illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az özvegyi nyugdíj az elhunyt házastársat megillető saját jogú öregségi nyugdíj százalékos mértékében meghatározott hozzátartozói nyugellátás. A Nyugdíjguru. hu oldalon megjelent magyarázat szerint ha a házastárs nyugdíjas volt a halála időpontjában, akkor a számítás egyszerű, hiszen az ideiglenes özvegyi nyugdíj annak a nyugdíjnak hatvan százaléka lesz, amelyet az elhunyt részére ténylegesen folyósítottak. Olvasónknak a következőt tudjuk tanácsolni: ilyen esetben ki kell számítani azt az elméleti (képzetes) nyugdíjösszeget, amely az élettárs a halála időpontjáig szerzett nyugdíjjogosultsága alapján megillette volna.

A még nem öregségi nyugdíjas elhunyt szempontjából a törvény azt a feltételt írja elő, hogy a halála pillanatában rendelkezzen az ő saját nyugdíjjogosultságához szükséges szolgálati idővel. Az általános szabályok szerint az öregségi teljes nyugdíjhoz minimum 20 év, az öregségi résznyugdíjhoz minimum 15 év szolgálati idő szükséges. Az özvegyi nyugdíj szempontjából azonban a még öregségi nyugdíjban nem részesülő elhunyt által szerzett szolgálati időt más feltételek szerint kell figyelembe venni.

Ha az eltávozó házastárs nyugdíjas volt, az özvegyi nyugdíj az elhunyt tényleges nyugellátásának hatvan százaléka lesz
Fotó: Shutterstock

Ha az elhunyt már legalább 25 év szolgálati időt szerzett, akkor az általános szabályok szerint számítják ki ezt az elméleti nyugdíjat, amelynek a hatvan százaléka lesz az ideiglenes özvegyi nyugdíj öszszege. Az elméleti nyugdíj kiszámításához ilyen esetben a nyugdíjtörvény melléklete tartalmazza a szükséges szorzószámokat.

A törvény az özvegyi nyugdíj alapjául szolgáló öregségi nyugdíj számítása tekintetében az általános szabályoktól eltérő két fontos kedvezményt is ad a szolgálati időt illetően:

Az özvegyi nyugdíjra való jogszerzés szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni azt az időtartamot is, ami alatt az elhunyt jogszerző rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban vagy rokkantsági ellátásban részesült.

Szolgálati időként kell figyelembe venni időpontra tekintet nélkül a felsőoktatási intézményben nappali képzésben folytatott – legfeljebb azonban a képesítés megszerzéséhez a tanulmányok folytatása idején szükséges – tanulmányok idejét. Ha az elhunyt nem szerzett megfelelő tartamú szolgálati időt, akkor a nyugdíjtörvény végrehajtási rendeletének melléklete szerint, ha hosszabb szolgálati időt szerzett, akkor a nyugdíjtörvény melléklete szerint kell kiszámítani a virtuális, képzetes nyugdíját, vagyis azt a nyugdíjat, ami a halála időpontjában megillette volna.

További fontos kiegészítő szabály, hogy az özvegyi nyugdíjra való jogosultságot az is megalapozza, ha az elhunyt a szükséges szolgálati időt nem szerezte ugyan meg, de az alacsonyabb életkorhoz előírt szolgálati időt az ott meghatározott életkor betöltéséig megszerezte, és ezt követően szolgálati idejében a haláláig harminc napnál hosszabb megszakítás nem volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában