fontos információk

2020.04.16. 09:00

A törlesztési moratórium nem kötelező érvényű

Már írtunk a hiteltörlesztési moratórium lakosságot érintő kérdéseiről, különös tekintettel az önkéntes hiteltörlesztésre. Ezúttal a diákhitelt vettük górcső alá, hasonló kérdéskörben.

Brousil Csaba

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A kormány a március közepi hiteltörlesztéseket érintő döntését követően a Diákhitel Központ is törlesztési moratóriumot hirdetett a diákhitel tőke- és kamattartozás tekintetében minden ügyfele számára 2020. december 31. napjáig. Ennek értelmében a már törlesztési szakban lévő és a moratórium alatt törlesztési szakba kerülő ügyfelekre is vonatkozik a moratórium. A törlesztési kötelezettség felfüggesztése már március 19-én automatikusan hatályba lépett, ahhoz külön nyilatkozatot nem kell tenniük a hiteleseknek.

A jogszabályban előírt moratórium lejártáig a Diákhitel Központ a fennálló tartozásokra nem számol fel késedelmi kamatot, illetve a 2020. március 18. napjáig felmondott szerződéseken túl 2020. december 31. napjáig nem mond fel szerződéseket. Fontos azonban tudni, hogy önkéntesen a moratórium ideje alatt is törleszthető a fennálló tőke- és kamattartozás, a beérkező törlesztéseket a Diákhitel Központ elszámolja, és az önkéntes teljesítéshez sem várnak el külön nyilatkozatot. Az önkéntes törlesztések a moratórium ideje alatt bármikor egyoldalúan felfüggeszthetők. Továbbá kiterjesztik a moratóriumot azon leendő ügyfeleikre is, akik 2020. március 18. és 2020. december 31. között igényelnek diákhitelt, és válnak így törlesztővé.

A hiteltörlesztési moratórium kapcsán felmerülő további kérdésekkel kapcsolatban a Diákhitel Központ telefonos és online ügyfélszolgálata áll az ügyfelek rendelkezésére, illetve a www.diakhitel.hu honlapon és a Diákhitel Központ Facebook-oldalán is rendszeres tájékoztatást adnak. A személyes ügyfélfogadás a jár­ványügyi helyzet miatt visszavonásig szünetel.

Fontos szót ejteni a témában a miniszterelnök által a minap meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv egyik eleméről is, amelyet Novák Katalin államtitkár fejtett ki bővebben a családvédelmi intézkedéseket sorolva. E szerint rendkívüli diákhitelt vezetnek be, ez szabad felhasználású, kamatmentes és félmillió forint a keretösszegű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában