a jogász válaszol

2020.04.04. 16:00

A tartási kötelezettség

Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt gyermektartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, megvalósítja a tartási kötelezettség elmulasztását.

Dr. Unger Zsolt

A törvény kifejezetten a gyermekek eltartásával kapcsolatos kötelezettségből eredő vagyoni hozzájárulás nem teljesítését bünteti.

A határozatban előírt tartási kötelezettség nem teljesítésével valósul meg a bűncselekmény.

A tartásdíjfizetésre vonatkozó hatósági határozat meghatározza a tartásdíj összegét, a teljesítés határidejét, illetve a fizetés teljesítésére vonatkozó helyet.

A tartásdíjat időszakonként – általában havonta – előre kell fizetni. A tartás elmulasztásáért kizárólag akkor vonható felelősségre, hogyha tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti.

Nem felróható a tartásdíj-fizetési kötelezettség elmulasztása az erre kötelezettnek, ha nem rendelkezik jövedelemmel, vagyonnal, keresettel, és ezért őt nem terheli felelősség, vagyis a fizetési teljesítés olyan okra vezethető vissza, amely rajta kívül álló, így például ha megbetegszik, előzetes letartóztatásban van, szabadságvesztés büntetését tölti. A jogszabály kizárólag a törvényi minimumot határozza meg.

Alapvetően a gyermek nagykorúságáig jár az összeg, de ha érettségi előtt néhány hónappal már betölti a 18. életévét, úgy kitolható a végzettség megszerzéséig ez az idő. Amennyiben továbbtanul, és akár felsőoktatási intézményben, akár OKJ-s szakképesítés keretein belül szakmát kíván szerezni, úgy a nappali tagozaton történő tanulás végéig, de körülbelül a 23-25 éves koráig jár.

A gyermektartásdíj visszamenőleg hat hónapra igényelhető. Ennél hosszabb időre, visszamenőleg csak abban az esetben lehetséges, ha a jogosultat nem terheli mulasztás a követelés érvényesítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában