A koronavírus károkat okoz a vendéglátásban is

2020.03.26. 15:00

Van, ahol nullára csökkent

A gazdaság több területén hozott intézkedést a magyar kormány, megpróbálva megmenteni a cégeket, a vállalkozásokat a koronavírus által okozott károktól. Az egyik terület a vendéglátás. Körülnéztünk Dunaújvárosban, hogy ezen a vonalon, mik a tapasztalatok. Erről kérdeztük a város vállalkozóit.

Agárdy Csaba

Fotó: Zsedrovits Eniko

Grábics Gábor, a Corner Hotel és Kávéház egyik tulajdonosa: – Azt hittem, hogy gyorsabban lemegy ez a vírus, de be kell látni, a helyzet sokkal rosszabb, mint gondoltuk. Szerencsére nekünk vannak tartalékaink, de abban biztos vagyok, amelyik cégnek nincsen, az most tönkre fog menni. Én már egy hasonló helyzetet megéltem, amikor a jugoszláv polgárháború volt. Akkor elfogytak a Szélkakasban a kamionos vendégeink. Az üzletünk hotelrésze, az teljesen üres. Fel is ajánlottuk a dunaújvárosi önkormányzatnak, ha úgy alakul a helyzet, orvosoknak helyet tudunk adni. Az éttermünk tízszázalékos forgalommal működik. Mi is ráálltunk a kiszállításra. A pénzváltónk viszont nem sínyli meg a veszélyhelyzetet, sok ember fektet be különböző valutákba. Amit fontos a mostani helyzetben megjegyeznem, hogy senkit sem bocsátottunk el, és nem is tervezzük.

A város egyik legnépszerűbb helye, a Gourmand így néz ki
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Gourmand Kávéház tulajdonosa, Azari Zsolt: – Egy hete mindenki otthon marad, a vendégeink száma gyakorlatilag nulla. Kiszállítással próbáljuk a vendégeinket ellátni, de most mindenki ezzel próbálkozik, nagyon telített lett a piac. Szerencsére a cégünk több lábon áll, úgy néz ki, át tudjuk vészelni ezt a nehéz időszakot. Sajnos azt meg kellett lépnünk, hogy jelentősen csökkentsük a munkaerő létszámát.

Székek, asztalok lennének – vendég nincs

A Campusban sajnos megállt az élet

Horváth Attila, a Campus Étterem vezetője:

– Nálunk sajnos megállt az élet. Gyakorlatilag nullára csökkent a forgalmunk, át kell ezt az időszakot vészelnünk. Ebben a helyzetben nagyon fontos, hogy több lábon álljon egy vállalkozás, mert ilyen esetben ezeket a válságos időszakokat át lehet vészelni.

Bár én magam sem tudom, hogy a tartalékaink meddig elegendőek, bízom benne, hogy kitart egy darabig. Nagyon fájó szívvel bár, de néhány embert nekem is fizetetlen szabadságra kellett küldenem, ugyanakkor alig várom, hogy a helyzet rendeződjön, és ismét együtt tudjak velük dolgozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában