Becsüljük meg őseinket, érezzük át hitüket és szellemiségüket

2020.03.15. 20:00

Önkormányzati vezetők és civilek hajtottak fejet

Bátorságra és összefogásra van szükség, miként a ’48–’49-es hősök örökül hagyták az utókornak. Ne engedjük, hogy a félelem és a hitetlenség falat építsen közénk, megmérgezze társadalmunkat ezekben a nehéz időkben. Ahogy elődeink is tették, akikre most emlékezünk, egy vírus ellen küzdöttek, a császárság vírusa ellen – mondta ünnepi beszédében a Templomosi temetőben Kornis Károly huszár főhadnagy síremlékénél Várai Róbert polgármester.

Horváth László

Március 15-én délelőtt 11 órakor a Templomosi temetőben önkormányzati képviselők, intézmények, civil szervezetek vezetői és magánemberek emlékeztek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeire, a baracsi kötődésű hősökre. Várai Róbert ünnepi beszédében kihangsúlyozta, hogy a magyar nép a történelem során többször bizonyította élni akarását, becsületének és hitének megvédését. Bármilyen veszély fenyegette az ország lakosságát, mindig képesek voltunk megbirkózni a feladatokkal. Ezért is nagyon fontos, hogy a mostani időkben miként reagálunk a vírus okozta társadalmi kihívásokra. Nem szabad félnünk, mert a félelem megöli a lelkünket és nem lesz erőnk győzni – hallhattuk Baracs polgármesterét.

Kornis Károly huszár főhadnagy síremlékénél tisztelegtek a baracsi önkormányzat vezetői is
Fotók: Horváth László

Várai Róbert a helyi vonatkozásról így folytatta: Meg kell emlékeznünk Kornis Károlyról, illetve a Kornis családról, akik ezen a területen éltek, munkálkodtak. Annak idején a szabadságharc kitörését követően a harcokban is részt vettek, illetve az előkészületekben jelentős szereppel bírtak. Mindenképpen meg kell becsüljük és adóznunk kell a falunkhoz köthető korabeli emberek emlékének. Ez az a gyökér, ami még meg van a múltunkból, ami a 172 évvel ezelőtti eseményekhez köt minket. Ebből a gyökérből nőhet ki a jelen Baracs polgárságának tartása. Ha nem tudjuk követni, nem jelenünk meg, nem érezzük át őseink szellemiségét, akkor végképp vége van! Akkor bármilyen vírus előjöhet és nem fogunk győzedelmeskedni felette. Tehát becsüljük meg őseinket és rójuk le tiszteletünket! – zárta gondolatait Várai Róbert.

Kornis Károly leszármazottai, köztük a szépunokák is koszorúztak

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában