A Klebelsberg Központ közleményt küldött

2020.03.04. 07:00

Eljárásrend, ha baj lenne

A koronavírus-fertőzés elleni védekezés részeként az állami köznevelési intézményeket fenntartó tankerületek irányításáért felelős Klebelsberg Központ hétfőn ismételt felhívást küldött az iskoláknak a higiéniai szabályok betartásának fontosságáról.

Brousil Csaba

Fotó: LI

Az intézmények már február 7-én is kaptak arról értesítést, hogy a megelőzés érdekében fokozottan ügyeljenek a rendszeres takarításra és fertőtlenítésre, továbbá a szappan használatára, illetve szükség szerint belső oktatást is tartsanak a szükséges higiéniai szabályok alkalmazásáról. Hétfőn Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke ismételten felhívta a tankerületek és az iskolák fi gyelmét a higiéniai szabályok betartására, különösen a közösségi terek, a mosdók tisztántartására és fertőtlenítésére. Nyomatékosan kérte a fenntartóktól, hogy az iskolai mosdókban folyamatosan álljon rendelkezésre a kézmosáshoz szükséges szappan és fertőtlenítő szer.

A napi többszöri kézmosás a megelőzés leghatékonyabb fegyvere Fotó: Laczkó Izabella

A Klik a közelmúltban szintén közleményben hívta fel a köznevelési intézmények figyelmét arra, hogy a közeljövőben ne szervezzenek iskolai kirándulásokat a koronavírussal fertőzött területekre, különösképp a most gócpontnak számító Észak-Olaszországba. Amennyiben pedig bármely diák vagy tanár az iskola szervezésében vagy magánúton mégis járt a vírussal erősen fertőzött területen, akkor lehetőleg ne menjen közösségbe, ha pedig tüneteket észlel magán, akkor telefonon keresse háziorvosát. Nem győzzük eléggé és elégszer hangsúlyozni: aki a koronavírussal fertőzött területeken járt, hazatért és lázas, fáj a torka, köhög, semmiképpen ne menjen be személyesen se a kórházba, se a háziorvosi rendelőbe, se az ügyeletre.

Telefonon keresse háziorvosát, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központot (lásd keretes írásunkat!). A lehetséges fertőzöttségre gyanús páciens kikérdezése az eljárásrend mellékleteként rendelkezésre bocsátott kérdéssor, úgynevezett csekklista szerint történik. Amennyiben a kikérdezés során a háziorvos koronagyanúsnak ítéli a pácienst, az Országos Mentőszolgálattól az erre a célra biztosított telefonszámon kéri az illető szállítását a területileg illetékes fertőzőosztályra. A megelőzés érdekében erősen ajánlott a személyi higiénia magas fokú fenntartása, a napi többszöri, alapos kézmosás, kézfertőtlenítés. A férfiaknál kerülendő a napi többszöri kézfogás rítusa, aki szájmaszkot visel, igyekezzen azt minél kevesebbszer igazgatni, piszkálni a kezével és naponta többször cserélni is. Lehetőség szerint mindenki használjon zsebkendőt, abba tüsszögjön, köhögjön, ennek hiányában pedig a könyökhajlatába.

Több lehetőség is van a direkt tájékozódásra!

Amennyiben járt volna a közelmúltban fertőzött területen, akkor lehetőleg ne menjen közösségbe, és figyelje saját magát! Ha valaki magán vagy gyermekén tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ 06-80/277-455 vagy 06-80/277-456 zöldszámait! A telefonszámok mobil és vezetékes telefonról is egyaránt hívhatók. A telefonvonalakat az NNK működteti, és szakemberek adnak információt az új koronavírusról. A szolgáltatás célja a szakszerű, hatékony, időbeli reagálás biztosítása és elősegítése, a megelőzés érdekében. Fontos: az NNK arra kéri a lakosságot, hogy csak abban az esetben hívják a zöldszámokat, ha az NNK weboldalain nem kaptak megfelelő választ kérdéseikre. Ügyeleti központot működtet a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs is. Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. hu. A beérkező elektronikus levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában