Farsangi mulatság

2020.02.15. 15:00

Fergeteges téltemetők varázslatos keringővel

Vízkereszttől hamvazószerdáig tart a farsangi időszak. Február 14-én, a ma már sokszorosan neves napon a város két általános iskolájában is mulatságot rendeztek a tavaszvárás jegyében.

Török Tímea

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Kicsivel a karácsonyi és szilveszteri lakomák, ünneplés után máris következik vízkereszt, amely egyben a báli szezon kezdete is. Vízkereszt napja mindig január 6-a, de hamvazószerda változó ünnepnap, mindig a húsvétot megelőző 40. nap. A hagyomány szerint a hamvazószerdát megelőző nap – húshagyókedd – a farsang utolsó napja, amikor még féktelenül lehet lakomázni és mulatozni. A mulatságokkal a telet is elűzzük, virágvasárnapon pedig már a tavasz közeledtét ünnepeljük.

Móriczos jelmezesek a műsor bűvöletében
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Dózsa György Általános Iskola farsangjára Tóth Györgynétől, az intézmény vezetőjétől kaptuk a kedves meghívást, az alsós kisdiákok péntek délutáni báljára. Háromszáznegyven jelmezes gyermek vonult fel a vigasságon, majd a maskarások a 18 óráig tartó iskolai diszkóban mulattak tovább önfeledten.

A gyerekek bemutatták a jelmezeiket

A dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola is február 14-én rendezte meg az alsó tagozatos nebulóinak a farsangi bált délután 15 és 18 óra között. A rendezvényt a jelmezesek bevonulása után a hetedikesek gyönyörű keringője nyitotta meg, ezt követte a harmadik évfolyam és tanáraik ­egér-macska tánca, amely óriási sikert aratott. Mindkét téltemető rendkívül jól sikerült, a farsangi finomságok jótékony vására, tombola és zsákbamacska színesítette a programokat.

A Dózsa kisdiákjai az iskolai diszkóban mulathattak

Nem csak az apró jelmezesek izgultak a felvonulás miatt, de a népes, szülőkből, nagyszülőkből és testvérekből álló szurkolók is kivették a részüket mindebből. Rengeteg érdekes megfigyeléssel is gazdagodtam, mint például, hogy ilyenkor van városunkban egyidőben a legtöbb egyszarvú, boszorkány-varázsló és focista.

A farsangi fánk nem hiányozhat egy ilyen eseményről

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában