Bár takarítják az utakat, közlekedjenek óvatosan!

2020.01.14. 09:00

Köd, fagy, gyárak: ipari hó

Sűrű ködre és havas tájra ébredt január 13-án Dunaújváros. Az időjárás-előrejelzés nem jósolt csapadékot a napokban, igaz, nem is a hófelhőknek köszönhetjük a fehérséget.

Tóth Alexandra

Fotó: LI

Tévedés: nem tért magához az időjárás, az enyhe, csapadékmentes tél továbbra is tartja magát. Az ipari hónak nevezett jelenség jellemzően ködös, fagy­pont körüli időben gyárak, üzemek környékén alakul ki a szmog miatt. (Az MTI információi szerint Dunaújvárosban napok óta kifogásolható a levegő szennyezettsége, ám tegnapra némileg javult).

Az apró szemű hó alig néhány milliméteres réteget képzett az utakon, ám a hideg és a köd mellett jelentősen megnehezíti a közlekedést, és kiemelt figyelmet kíván a sofőröktől.

 

A Vasmű út tiszta, de az aszfalt csúszós lehet
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Azt már bizonyára felesleges hangsúlyozni, hogy a téli közlekedés alapeleme a téligumi használata, hiszen a cserét már a szezon előtt ajánlott megejteni a gépjármű-tulajdonosoknak. A téligumik tapadása nagyságrendekkel jobb, mint a nyári vagy akár a négyévszakos gumiké, a téli időszakban ezzel a féktá­vok hossza is érdemben csökkenthető. Akiknél ez valamilyen oknál fogva hiányzik, azok lehetőség szerint inkább tömegközlekedéssel induljanak útnak. Nem kevésbé fontos továbbá az, hogy a látási és útviszonyok tekintetében válaszuk meg az autónk sebességét, úgy, hogy az esetleges megcsúszást még balesetmentesen korrigálni tudjuk. A DVG. Zrt munkatársai a reggeli órákban megkezdték az utak csúszás-és síkosságmentesítését, egyes területeken, mint például a kevésbé frekventált, gyalogos közlekedés számára kijelölt helyeken balesetveszélyes lehet az eleve fagyos burkolat, amit a porhó tovább fokoz.

 

A napokban továbbra is várható köd és fagypont körüli hőmérséklet, így a nappali olvadás ellenére éjszakánként újra és újra kialakulhat hasonló helyzet. Közlekedjenek óvatosan!

A közutak járhatóságán dolgoznak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 2019–2020-es téli szezonban az országos közúthálózaton összesen mintegy 1000 munkagépet (nehézgépjárművek, rakodógépek, hómarók) állít hadrendbe. Az előző évben a gépparkban számos fejlesztést és beruházást hajtottak végre: többek között 10 darab multifunkcionális Unimogot, 15 darab, a külterületi országos kerékpárutak téli kezelésére is alkalmas John Deere kistraktort és 6 nyerges vontatót is beszereztek. A társaság 94 mérnökségén 180 ezer tonna útszóró só, több mint 1400 tonna kalcium-klorid granulátum, 2,1 millió liter kalcium-klorid oldat és 11 ezer tonna érdesítő anyag adja a kezdő készletet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában