Tervezés alatt a Kandó téri csomópont, zavart okozó törvényességi felhívás

2020.01.07. 12:00

Átadások, önkormányzati voksolás, egyházi építkezés

Mozgalmas évet zártunk 2019. december 31-én. Egyenesbe forduló nagyberuházások, emlékezetes események, megsüve­gelendő kulturális eredmények. Visszatekintő sorozatunk zárásában negyedik negyedév a mérlegen.

Szabó Szabolcs

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Dr. Hahner Péter kiváló történész, író Nők a történelemben címmel tartott telt házas előadást a Szente Tünde által vezetett Aranyhordó Pódiumbeszélgetések keretében.

Egy évig tartó, teljes körű felújítás befejezésével október 2-án délelőtt sportolók, klubvezetők és az önkormányzat vezetőinek jelenlétében megindult a Fabó Éva Sportuszoda terheléses próbaüzeme, amelyet Cserna Gábor polgármester történelmi pillanatnak nevezett.

Choe Kyoo-Sik, a Koreai Köztársaság nagykövete és Lim Mean Young, Jeong Eup város alpolgármester tett diplomáciai látogatást Dunaújvárosban.

Pályaválasztási kiállítás a Dunaújvárosi Főiskolán

Október 8-án adták át Dunaújváros megújult főutcáját. Az egymilliárd forint értékű beruházás keretében nemcsak a gépjárművek által használt útszakaszt tették rendbe a szakemberek, hanem a járdákat és a parkolókat is. Az ünnepélyes átadáson ott volt Cserna Gábor polgármester, Fónagy János államtitkár, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos és Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere október 8-án találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. A találkozón a kormányfő kíváncsi volt arra, miként áll a Modern Városok Program helyzete, valamint a Dunaferr-ről is tárgyaltak a felek.

Immáron 6. alkalommal rendezték meg a Séta a mellrák ellen, a korai felismerésért mottóval életre hívott programot Dunaújvárosban.

Az október 13-án rendezett önkormányzati választásokon a Rajta Újváros! Egyesület polgármesterjelöltje, Pintér Tamás lett Dunaújváros első embere az elkövetkezendő öt évre. Az ellenzéki egyesület jelöltjei nyerték a tíz városi választókerületet, négy fideszes képviselő kompenzációs listáról került be a testületbe.

A közgyűlés Dunaújvárosért-díjat adományozott Nesz­mélyi Györgynek posztumusz, valamint dr. Máté Ágnesnek, az SBO osztályvezető főorvosának és a Szent Pantaleon Kórház fül-orr-gégészeti osztályának.

Lukács Jánost, az Arany János iskola kiváló pedagógusát köszöntötték, aki 1986 óta tanít az intézményben. Egy év kihagyás után ismét jelentkezett a dunaújvárosi 24 órás úszógála, amelyet ezúttal az Etil Alakulat nyert meg.

A Sportolj Dunaújváros! program a helyi sportcsarnokban
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Október 29-én letette esküjét az új képviselő-testület. Pintér Tamás polgármester mellett alpolgármester lett Szabó Zsolt (PM), Mezei Zsolt (DK) és Barta Endre (Jobbik).

November

Dr. Fekete Borbálát, Baracs-Templomos, Kisapostag és Daruszentmiklós háziorvosát választották a polgárok a Nemzet Háziorvosának.

Teljes összművészeti arcát megmutatta Smuk Imre képzőművész novemberi kiállításán a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza aulájában.

November 5-én este a heves esőzések után a Kodály Zoltán utca 4-es számú házban található lakások egy részét esővíz öntötte el, ugyanis közben folyt az említett épület tetőterének átépítése.

Nemes Csaba, a nemzetközi színtéren is ismert és elismert festőművész Helyi érték című kiállítása nyílt meg a Kortárs Művészeti Intézetben.

November 10-én, vasárnap este a heves esőzések után kidőlt egy platánfa a Vasmű úton. A történtek után a városvezetés átfogó vizsgálatot rendelt el, amelyek eredményeként arra jutottak, biztonsági okokból kivágják a város arculatát meghatározó fasort.

November 19-én, a próbaüzemet követően ismét kinyitott a polgárok előtt a Fabó Éva Sportuszoda.

Állami, egyházi és egyházközségi forrásból bővíti és újítja fel korábbi kápolnáját a helyi görögkatolikus egyházközösség a Temető utcában, mondta lapunknak Kovács István parókus.

December

Az előzetes terveknek megfelelően zajlott le december elején a Hankook gyár leállása. Az értékesítés globális visszaesése a rácalmási üzemben is érződött, írta lapunk a Világgazdaság nyomán.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. által lefolytatott közbeszerzési eljárással eldőlt, hogy a Trenecon Tanácsadó és Tervező Kft. készítheti el a Kandó Kálmán térre szánt dunaújvárosi intermodális csomópont terveit.

Lapunk december 16. számában közölte, a megyei kormányhivatal, az önkormányzat október 29-ei alakuló közgyűlésével kapcsolatban törvényességi felhívást tett közzé.

Dunaújváros Egészségügyéért díjat vehetett át Pintér Tamás polgármestertől dr. Csobánczi Piroska, valamint a Szociális Munkáért díjat Csepelyi Anna, a Jószolgálati Otthon Bercsényi utcai gondozóházának vezetője.

Tűzijáték az óévbúcsúztatón a Városháza téren
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Immáron 6. alkalommal rendezték meg a Séta a mellrák ellen felvonulást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában