jogi kérdések

2020.01.04. 17:00

A szabadságvesztés végrehajtási fokozatai

Dr. Unger Zsolt

Fotó: pixabay

A szabadságvesztést a büntetés-végrehajtási ­szervezet hajtja végre, a bíróság által meghatározott fokozatban, ami lehet fegyházban, börtönben vagy fogházban, a büntetés-végrehajtási szervezet által kijelölt, lehetőleg az elítélt lakóhelyéhez legközelebb eső Bv.-intézetben hajtják végre. A fegyház a börtönnél, a börtön a fogháznál szigorúbb végrehajtási mód.

El kell különíteni a szabadságvesztés végrehajtása során, ha a törvény másképp nem rendelkezik a különböző végrehajtási fokozatba tartozókat egymástól, a férfiakat a nőktől, a fiatalkorúakat a felnőtt korúaktól, a katonákat a katonának nem minősülő elítéltektől, a dohányzókat a nem dohányzóktól, a fekvőbetegeket az egészségesektől.

A fegyház a szabadságvesztés legszigorúbb végrehajtási módja. Az ide kerülő elítélt életrendje részleteiben is meghatározott, állandó irányítás és ellenőrzés alatt áll. Eltávozása a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek kivételével kivételesen engedélyezhető. Külső munkáltatásban kivételesen részt vehet abban az esetben, ha a külvilágtól munkavégzés alatt is elkülöníthető.

A börtön fokozat esetén az elítélt életrendje meghatározott, de már nem minden részletre kiterjedően, irányítása és ellenőrzése e fokozatban is kötelező. Részére kivételesen engedélyezhető az eltávozás és külső munkáltatásban is részt vehet.

A fogház a szabadságvesztés legenyhébb végrehajtási módja. Életrendje csak részben meghatározott, a reintegrációs programok kivételével a szabadidejét saját belátása szerint használhatja fel. Eltávozáson részt vehet és külső munkáltatása is engedélyezhető. A börtönhöz képest a mozgása kevésbé korlátozott, szintén az adott rezsimkategóriára vonatkozó szabályok szerint érvényesül.

A szabadságvesztés végrehajtásának feltétele a jogerős bírói ügydöntő határozat.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában