2019.11.19. 11:00
Új modell bevezetése
A megyeháza dísztermében múlt hét csütörtökön rendezett konferencián a foglalkoztatást, annak megyei vonatkozásait vizsgálták meghívott előadók segítségével.
20191114 Székesfehérvár, Megyeháza, Foglalkoztatási fórum, konferencia, munkaerőpiac. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap
Fotó: gaborfeherphoto
Petrin Lászlónak, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatójának megnyitója után a szakterületek képviselői tartottak előadásokat.
A foglalkoztatás helyzetéről rendezett fehérvári műhelykonferencián elhangzott: munkaerőpiacon hátrányban lévő személyek esetében nemcsak a szakképesítéssel, illetve a képzettség hiányával van gond, hanem a szociális hátrányokból adódó attitűdökkel is. Ezek fejlesztése szintén részét képezi a programnak.
Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely Közhasznú Egyesület elnöke úgy fogalmazott: – Fejér megyében nem az a probléma, hogy hogyan juttassunk munkához álláskeresőket, hanem az, hogy miként segítsük az igényeknek megfelelő munkaerőhöz juttatni a vállalkozásokat.
Az első előadó, a Pénzügyminisztériumból érkező Hágen Tímea Katalin, a Foglalkoztatási Szolgálat főosztályvezetője a gazdaság és foglalkoztatás időszerű kérdéseit taglalta. A szakember statisztikai adatokkal támasztotta alá, hogy Magyarország gazdasági növekedése meghaladja az uniós átlagot, a munkanélküliség alacsony, ugyanakkor a részmunkaidős, illetve távmunka jellegű foglalkoztatásban jelentős lemaradásban vagyunk.
Az OFA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Karakó László előadása pedig arról szólt, hogy milyen összetett feladat egy új munkaerőpiaci modell bevezetése, amelyen munkatársaival dolgoznak.
Buday Attila, a Fejér Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője a munkaerőpiaci képzések tapasztalatairól beszélt.
Ehhez a témához kapcsolódott a Székesfehérvári Szakképzési Centrumtól érkező Kulcsár Szilvia főigazgató előadása is, aki fontosnak tartja, hogy úgy menjen végbe a szakképzési rendszer átalakítása, hogy azzal állandó értéket lehessen közvetíteni.