Az expón minden felmerülő kérdésre választ kaphattak az általános iskolások

2019.11.05. 20:00

Pályaválasztásról úgy, hogy a diákok is be tudják fogadni

Már a kora reggeli órákban is csak tyúklépésben lehetett haladni a Dunaújvárosi Egyetem aulájában. A Fejér Megyei Kormányhivatal pályaválasztási expóján helyi és környékbeli általános iskolák komplett osztályai ismerkedtek a kiállítók nyújtotta lehetőségekkel.

Tóth Alexandra

Fotó: LI

 

Buday Attila köszöntötte a résztvevőket

A Fejér Megyei Kormányhivatal idén is megrendezte a pályaválasztási kiállítás-programsorozatát, amelynek most is, mint mindig, kulcsfontosságú helyszíne Dunaújváros. A helyi esemény ünnepélyes megnyitója november 5-én, kedden 9 órakor kezdődött a Dunaújvárosi Egyetemen.

A standnál a Pannon Oktatási Központ diákjai
Fotók: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A nagy volumenű kiállítást Buday Attila, a Fejér Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője nyitotta meg, és köszöntötte a pályaválasztás előtt álló, végzős általános iskolásokat, a kiállító oktatási intézményeket, munkáltatókat. A köszöntő után a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium diákjainak dalcsokra következett, majd megkezdődtek a különböző kulturális programok, amelyek a kiállítással párhuzamosan futottak. A fellépők között szerepelt a Hang-Szín- Tér Művészeti Iskola Bodajkról, újfent a Széchenyi István Gimnázium Dunaújvárosból és szintén hazai színtérről a Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola csapata.

Egészségügyi műszerek és eszközök tekinthetők meg

A kiállítások célja, hogy megszólítsák a pálya- és szakmaválasztás előtt álló, továbbá a pályát módosító fiatalokat, gyakorlatorientált tanácsokkal lássák el őket, és irányt mutassanak életük egyik legfontosabb döntéséhez, bemutatva a térség munkaerő-piaci igényeit és a továbbtanulási lehetőségeket. Az érdeklődők a kiállításokon átfogó ismereteket szerezhetnek az egyes szakmákról, a megyében működő szakközép- és szakiskolákról, a felsőfokú oktatási intézményekről, az iskolai rendszerű és iskolarendszeren kívüli továbbtanulási lehetőségekről, valamint a hazai képzési és általános munkavállalási lehetőségekről.

Célbalövés digitálisan – egy igazán modern eszköz

A képző intézmények mellett a gyakorlati képzést biztosító munkáltatók is részt vettek az eseményen. Céljuk, hogy tájékoztatást adjanak a hazai és az uniós képzési, általános munkavállalási lehetőségekről. Emellett a résztvevők információt kaphattak a Fejér Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya, illetve a járási hivatalok humán szolgáltatásairól, támogatási és ellátási lehetőségeiről, de a központi felnőttképzési programokról, a gyakorlati szakképzés lehetőségeiről, feltételeiről is tájékozódhatnak.

Látványos földrevitel – a rendvédelmi szervek is jelen voltak

A kiállítók között megjelenő munkáltatók már úgy tekintenek az útjukat kereső általános iskolásokra, mint a jövő munkavállalóira, jelenlétükkel segítenek őket már a korai időszakban egy adott irány felé terelni – mondta lapunknak Karóczkay Zsófia főszervező. Hozzátette, az expókat mindig a diákok igényei szerint igyekeznek megszervezni, és az érintett iskolákkal már tavasszal felveszik a kapcsolatot. Az iskolások igényfelmérő dokumentumokat töltenek ki már akkor, amiben felvetnek egy-két, aktuális témát, amiről a diákok szavazhattak. Így tavaly a Jurassic Park, idén a Minecraft nevű számítógépes stratégiai-logikai játék volt a befutó, ezekkel igyekeznek barátságosabbá tenni a pályaválasztást a szervezők. „Számunkra és a kiállítók számára is fontos, hogy diákbarát legyen a rendezvény” – mondja Karóczkay Zsófia. Megtudtuk azt is, hogy összesen 51 kiállító vett részt a rendezvényen, és akadt köztük, amelyik egészen messziről, Szegedről vagy épp Csongrádról jöttek.

A kormányhivatal online orientációs kérdőívét is kitölthették

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában