A hajózhatóság javítása a térségben négy gázlót is érint

2019.11.07. 11:30

A kulcsiak a kikötő visszaállítását remélik

November 5-én Kulcsról a polgármester, Jobb Gyula és a hajóállomás vezetője, Lukács János egy konferencián jártak. A téma a Duna hajózhatóságának javítása.

Török Tímea

Fotó: LI

Jobb Gyula, a település polgármestere elmondta, hogy a szakmai program a várakozásnak megfelelően informatív volt. „Rendkívül fontos, hogy Duna-parti település vezetőjeként tájékozott legyek a témában, mert a konferencián elhangzottak lehetőségeket és tapasztalatokat nyújtanak a településnek.”

Jobb Gyula, Kulcs polgármestere nyilatkozott lapunknak
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A polgármester kifejtette, hogy a Duna elsődleges feladata, hogy elvezesse a vizet, amelyet prioritásban a gazdasági szempont, a hajózhatóság követ. Ezekben a Duna menti országoknak jelentős feladatuk van, az akadálytalan lefolyáshoz és a hajózhatóság biztosítása érdekében a szűkületek és a gázlók kezelésében. A Duna magyarországi szakaszát illetően egy uniós projekt keretében tervezik a feladatok elvégzését. A tervezett munkálatok között a települést közvetlenül érintő is van, ez a kulcsi gázlóhoz kapcsolódik. A kulcsi polgármester beszámolójában azt is elmondta, hogy bár jó néhány évtizeddel ezelőtt, de Kulcson kikötő is üzemelt. Reményeit kifejezve Jobb Gyula hozzátette, talán a hajózhatóság javításával a kikötő visszaállítása is megtörténhet, ami a település számára a turizmus fejlődésének lehetőségét is jelenti Kulcson.

A kulcsi elöljáró bizakodó, reméli, hogy a hajózhatóság javításával a kikötő visszaállítása is megtörténhet

A kulcsi hajóállomás vezetője, Lukács János szintén pozitívan értékelte a konferenciát. Mivel a Dunára kiemelt környezetvédelmi előírások vonatkoznak, ezért a hajózási követelményekkel szemben figyelembe vették a természetvédelmi irányelveket is. A térséget tekintve pozitív hatása lesz a folyó Kisapostagig terjedő szakaszán elhelyezkedő négy további érintett gázló megszüntetésének. A hajózási teherszállítással kapcsolatos kapacitás-növekedés lesz a legelőbb kézzelfogható eredmény. A Duna ilyen szempontú átszabályozásával a holtágakat is rendbe teszik, amelyek jelentősége árvizek idején jelentős – mondta el Lukács János, a kulcsi hajóállomás vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában