interjú Süli Jánossal

2019.10.01. 11:30

Paks II-nek is fontos lehet az elektromobilitás elterjedése

Az Ewave eMobility Show nyitónapján részt vett Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter is.

Várkonyi Zsolt

Fotó: LI

– Miért tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a rendezvényen?

– Eleve jóban vagyunk a dunaújvárosi kollégákkal, az egyetemmel külön együttműködési megállapodást kötöttünk a szakemberképzésre. Paks II Akadémia néven képzési együttműködés jött létre az alapképzésre épülő atomerőművi üzemeltetési szakmérnök elnevezésű szakirányú továbbképzésre. De a várossal is jó a kapcsolatunk, amit napi szinten kell tartanunk. Az elektromobilitás pedig rendkívül fontos. Egyik alappillére a tiszta, szén-dioxid-mentes kibocsátás, de nekünk külön fontos, mert termelni fogunk több mint kétezer megawatt teljesítménnyel az atomerőműben, és ehhez jönnek még a naperőművek is. Tehát nekünk szükségünk van arra a rendszerszabályozás, üzembentarthatóság szempontjából, hogy olyan fogyasztóink legyenek, amelyek akkumulátorosak. Ugyanis a termelési ingadozást ki kell egyensúlyozzuk. Nappal lesz több ezer megawatt a naperőművekből, de amikor sötét lesz, csak az atomerőmű kapacitására számíthatunk, meg a hagyományos erőművekre. Ehhez a legjobb megoldás, ha mind az elektromos hulladékgyűjtő autókat, mind az elektromos buszokat, mind az elektromos autókat olyan vezérelt hálózaton keresztül töltjük, amit rendszeroptimumon tudunk kihasználni, hogy mindig a felesleges villannyal töltsük ezeket a berendezéseket. Ez mindenkinek kölcsönösen előnyös, gazdaságilag optimumra tudjuk járatni a rendszert és az ipar olcsó áramot kaphat. A jövő az elektromobilitásé, de Magyarországon különösen nagy szerepe van, hiszen ha a megújuló és az atomerőmű közé ezt jól illesztjük be, akkor megoldást jelenthet. Az osztrákoknál ezt elvégzik a víztározók, nálunk ezen berendezések akkumulátorai láthatják el ezt a feladatot.

Süli János tárca nélküli miniszter
Fotó: Lackó Izabella

– Ezek szerint a termelés elég, a tárolás a kulcskérdés?

– A rendszerek együttműködését kell majd megvalósítani. Sose voltunk a megújuló energiaforrások ellen, csak együtt kell működniük az atomerőművel. Nekünk természeti adottságaink nincsenek, mint Ausztriának, ahol szivattyús tározókkal, duzzasztókkal meg tudják oldani. Nekünk meg kell oldanunk, hogy amikor üzemelni kezd a két új blokk, akkorra olyan fogyasztói igényünk legyen, akár a különféle elektromos járművekkel, vagy a hőtárolós megoldásokkal ki tudjuk egyenlíteni a villamos energia ingadozását.

– Várhatóan Putyin látogatásakor téma lesz Paks is?

– Mindig téma, amikor találkozunk. Az a fontos, hogy a két vezető, Orbán Viktor és Vlagyimír Putyin mindig ráerősít, hogy ez a beruházás töretlenül megy előre. Azt is rendre megerősítik, hogy persze a határidő nagyon fontos tényező, de a legfontosabb a minőség. Jó minőségű engedélyeztetési terv, amiből jó minőségben megépíthető legyen az erőmű, ami biztonságosan működhet hatvan évig. Nekünk ezen kell dolgozni. Az orosz partner építi a világon a legtöbb erőművet, a legtöbb megrendelést ők kapják. Persze nincsenek könnyű helyzetben, mert ebből következően a mérnökök leterheltsége is nagyon nagy. Emellett a brüsszeli bizottság is tizenhat hónapra leállította a munkát. Mindezek ellenére ütemterv szerint halad a tervdokumentáció összeállítása, amivel majd az engedélyeztetést el tudjuk kezdeni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában