anyanyelvünk ápolása

2019.10.31. 11:30

Édes anyanyelvünk: Maczó Gerda kiváló teljesítménye

Immáron 47. alkalommal rendezték meg Sátoraljaújhelyen a Kárpát-medencei kitekintésű „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati versenyt, amelyen Fejér Megyét Maczó Gerda, a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium fiatal tanulója képviselte.

Szabó Szabolcs

Sátoraljaújhely önkormányzata, a Kazinczy-díj Alapítvány Kuratóriuma, Borsod-Abaúj Zemplén Megye Közgyűlése és az Anyanyelvápolók Szövetsége támogatásával – anyanyelvi versenyt hirdetett középiskolák 9–12. illetve 13. évfolyamos, még nem érettségizett tanulói részére.

Maczó Gerda, a Széchenyi István Gimnázium tanulója Kazinczy szobra mellett
Fotó: amatőr

A verseny célja volt: anyanyelvünk ápolása, az iránta való szeretet kibontakoztatása, a nyelvhasználat fejlesztése, a kialakult készségek mérése és minősítése. Feladata az általános és közéleti beszédkultúra fejlődésének segítése. A seregszemle meghirdetőit az a szándék vezeti évtizedek óta, hogy a zempléni Kossuth- és Kazinczy-hagyományok szellemében szolgálják az anyanyelvi nevelés ügyét.

A Kárpát-medence magyarságára kiterjesztett versenyen Fejér megyét a Széchenyi gimnázium diákja, Maczó Gerda képviselte. A felkészülésről és a seregszemléről Gerda felkészítő pedagógusa, Szücsné dr. Harkó Enikő, a gimnázium pedagógusa nyilatkozott lapunknak:

– Maczó Gerda fantasztikus teljesítményt nyújtott. A kvalifikációját még 9. évfolyamos diákként vívta ki, a mögöttünk hagyott nyáron pedig két tanév nyelvtan és irodalom anyagát is elsajátította. Az írásbeli résznél és a szóbeli, retorikai feladatát is kiválóan oldotta meg. A bírálóbizottság is elismerte felkészültségét. Fontos kiemelni, hogy Gerda fiatalabb volt versenytársainál, ám ezt hatalmas lelkesedésével és tudásvágyával sikerült ellensúlyozni. Érdemes megemlíteni, hogy a határon túl is népszerű seregszemle közel fél évszázada tartó története alatt eddig mindössze három dunaújvárosi versenyző volt. Gerda kiváló teljesítményt nyújtott.

Koszorúk Kazinczy Ferenc sírjánál

A felvidek.ma portál a verseny részleteiről is beszámolt: „A verseny írásbeli és szóbeli fordulóból áll. A szóbeli során a versenyzőket csoportokba osztva, három helyszínen hallgatta meg a tizenegy fős szakmai zsűri, amelynek tagjai minden évben neves nyelvészek, kutatók és nyelvtanárok. Az írásbeli feladatlapokat héttagú bírálóbizottság javította. A zsűri nagy hangsúlyt fektet a verseny szakmai kiértékelésére, amelyre a verseny második napjának végén, a szóbeli részt követően kerül sor. Az eredményhirdetés és díjkiosztás pedig hagyományosan a verseny harmadik napján (vasárnap) zajlik Széphalomban. Az értékelés az idén is Kazinczy Ferenc sírjának megkoszorúzásával vette kezdetét.

A huszonhat legjobb versenyző húsz-húszezer forint pénzjutalomban részesült, és megkapta a Sátoraljaújhely város által alapított „Széphalom” emlékplakettet. Az emlékplaketten kívül a verseny támogatói és társszervezői kilenc különdíjat, és több könyvjutalmat osztottak ki.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában