Digitális közösségi alkotóműhelyben tanulhatnak a szakképzésben

2019.10.10. 07:00

A jövő kihívásaira a mában keresnek megoldásokat

Ismét nagyon fontos állomáshoz érkezett a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum. Egy pályázat keretein belül alakították ki a digitális közösségi alkotóműhelyt a Lajos király körúton, amit tegnap ünnepélyes keretek között avattak fel.

Balla Tibor

20191009 Dunaújváros Digitális Közösségi Alkotóműhely megnyitója Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

A digitális közösségi alkotóműhely egy olyan oktatási tér, nyitott műhely, ahol projektalapú, saját motivációból eredő kísérletezéssel a digitalizáció, a robotika mellett kipróbálhatók hagyományos szakmák is, egyebek közt a könnyűipar és a faipar. Ez a digitális kézművesség műhelye, egyfajta közösségi „csináld magad” barkácsolást jelent – olyat, amelyben nagy szerepet kap az elektronika, a robotika, a 3D-s nyomtatás vagy a CNC-technológiák (számítógép-vezérelt szerszámgépek) alkalmazása. A hagyományos és modern megmunkáló eszközök, valamint a digitális technológiák ötvözését jelenti.

A szalag átvágásához stílusosan a közkedvelt R2D2 robot szállította az ollókat

Az 550 millió forintos, a szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztését megcélzó pályázat részeként létrehozott bázis avató ünnepségén részt vett Kucsák László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke, dr. Galambos Dénes, Dunaújváros és térségének ipar- és területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa, Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere, Szilágyiné Németh Sarolta, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ igazgatója, Pocsainé Varga Veronika, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója és Piros Mariann, a DSZC kancellárja, valamint az általános és középiskolák igazgatói.

Elsőként Kucsák László szólt a megjelentekhez. Mint mondta, az Ipar 4.0 idejét éljük, napi szinten jelen van életünkben a digitalizáció, és nagyon fontos, hogy erre megfelelő válaszokat tudjunk adni az oktatásban és a szakképzésben is. Az ilyen helyek, mint amit most avatunk, ezt a célt hivatottak szolgálni, hogy testközelben tegye lehetővé a fiataloknak, hogy megismerjék ezeket a technológiákat. Ahol eddig átadtak hasonló közösségi helyeket, ott nagyon jók a tapasztalatok – jelentette ki. Végül megköszönte a polgármester és dr. Galambos Dénes támogatását, minden közreműködőét, aki lehetővé tette, hogy a helyi szakképzésben egy új fejezet nyílhasson.

Cserna Gábor polgármester a megnyitón
Fotók: Laczkó Izabella

„Csak az tudja, hogy hová jutottunk, aki azt is tudja, hogy honnan indultunk” – ezzel a gondolattal kezdte beszédét Cserna Gábor polgármester. Mint mondta, az oktatás ügye neki különösen szívügye, és büszke az itt végzett szakemberek sikerére. Az önkormányzat jó kapcsolatot ápol a szakképző iskolákkal, és a kamarának, illetve a DSZC-nek köszönhetően Dunaújvárosban piacképes szakmákat oktatnak magas szinten.

Pocsainé Varga Veronika szerint is a már most digitálisan olvasó generációt digitális írástudóvá kell tenni, hogy helytálljanak ebben az új, kihívásokkal teli világban, hogy tudják alakítani a jövőjüket, ami a mi jövőnk is. Mindemellett az oktatásnak is fel kell készülnie a jövőre. A város teljes oktatási palettáját lefedő együttműködést ajánlott az intézményeknek, beleértve az egyetemet is.

Egy aprócska robot táncműsora után átvágták a nemzeti színű szalagot, amit stílszerűen az ikonikus robot, R2D2 hozott az avatóknak.

Dr. Galambos Dénes a megnyitó utáni pohárköszöntőjében elmondta, hogy a mai világban döntő, hogy viszonylag gyorsan kell jó szakembereket képezni. Együtt szeretnék felépíteni azt az oktatási rendszert, ami versenyképessé teszi a várost a felmerülő igények kiszolgálásával, mint például Paks II egyik oktatási bázisának kialakításával, ahol felkészítik a jövő szakembereit a rájuk váró feladatokra.

A pályázatból

Az 550 millió forintos összegből két kollégium közösségi terei újultak meg. A kilencedikeseknek felzárkóztató órákat tartottak, átvilágították a teljes intézményrendszert, a felmerülő hiányosságokra, problémákra megoldásokat kerestek és programokba öntötték. Dolgozóiknak akkreditált képzéseket szerveztek, száznál is több tanúsítványt tudtak kézbe adni. 28 munkatársuk vállalkozott arra, hogy az általa ismert és használt pedagógiai gyakorlatot megismerteti másokkal is. A pályázatnak köszönhetően egy pszichológus és egy mentálhigiénés szakember állt munkába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában