Városunk ideális helyszín

2019.09.26. 14:00

Teret nyer az elektromobilitás: napjaink része, nem a jövőé

Az EWAVE eMobility Show rendezvénysorozat idei állomása Dunaújváros lesz a hét végén a Városháza téren.

Balla Tibor

2019.09.24. Elektromos töltő Dunaújváros Fotón: Máté Márton Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A rendezvény célja, hogy az Európai Mobilitási Hét időpontját követően és annak céljait szem előtt tartva hagyományteremtő módon az iparág szereplőit összekösse, a jövőbeli lakossági, intézményi és vállalkozói célcsoportokkal. A szervezők képviseletében Szőke István senior tanácsadó adott tájékoztatást lapunknak.

Az Autó Máté Kft. dunaújvárosi telephelyén pénteken adja át 50 KW-os villámtöltőjét, ami nyitvatartási időben nyilvános és ingyenes lesz
Fotó: Zsedrovits Enikő

Milyen céllal hozták létre a rendezvénysorozatot?

– Véleményünk szerint – és ezt a véleményt a fő támogató Innovációs és Technológiai Minisztérium is osztja – az emobilitás elterjedéséhez kapcsolódó felhasználói döntéshez szükség van egy rendszeres és tematizált eseményre, amely az iparág intenzív fejlődésének eredményeit, illetve gondjait, valamint az elektromos közlekedés elterjesztésével kapcsolatos kormányzati szándékot és jogi környezetet is bemutatja. Az EWAVE eMoibility Show olyan rendezvény Magyarországon, amely a lakosság, a vállalkozások, intézmények, önkormányzatok, vagyis a végfelhasználók számára érthető és cselekvésre ösztönző módon felhívja a figyelmet az emobilitásra. Mindezt úgy, hogy bemutatja ennek a dinamikusan fejlődő közlekedési megoldásnak a gazdasági és környezetvédelmi előnyeit. Úgy gondoljuk, hogy ez akkor válik elmélyült kapcsolattá, ha a látogatók testközelből megláthatják a járműveket, vagy a tesztvezetés alkalmával ki is próbálhatják azokat. Mindemellett az elektromobilitás egy régi-új közlekedési forma, a gépi mobilitás kezdetén az emobilitás lényegesen jelentősebb és veszélytelenebb volt, mint a benzinmotoros-autózás.

Az elektromos autózás újkori úttörője, a Tesla
Fotó: Balla Tibor

Különös büszkeségre ad okot, hogy nekünk, magyaroknak meghatározó szerepünk van az elektromos autózásban, hiszen az egésznek az alapját, a dinamót és a motort – amit villámdelejes forgonynak nevezett el – Jedlik Ányos találta fel. Ráadásul ezt a villanymotort egy játékszerű négykerekű járműmodellen mutatta be. Nem kívánunk sem egyes járművet, márkát, töltési megoldást, vagy egyéb kapcsolódó szolgáltatást preferálni, inkább azokat bemutatni a jelenlegi vagy jövőbeli felhasználók számára. A járműkiállítás mellett figyelemre méltó előadásokon hallgathatják meg a résztvevők az elektromos autózás előnyeit, fejlődési irányát, a kormányzat szerepvállalását a környezetbarát közlekedési forma elterjesztéséről, amely a modern, gazdaságos és környezettudatos életstílus része. Hiszen környezetkímélő, mert nincs CO2-kibocsátás, nincs motorolajcsere, dugóban nincs energiafogyasztás és egyre több megújuló energiatermelő áramát használhatjuk fel.

1827-28 táján megépítette az első villanymotort
Fotó: EWAVE

– Dunaújváros hogy került a célcsoportba?

– Ebben az évben helyszínként a lendületesen fejlődő Dunaújvárosra esett a választás, amely városnak reális tervei vannak az elektromos tömegközlekedési eszközök bevezetésére, és mert – ugyan közi­gazgatásilag nem regionális központ – földrajzilag Érd, Székesfehérvár, Szekszárd, Kecskemét, Paks, Baja alkotta virtuális kör középpontjában helyezkedik el, és a nevezett varosokból könnyedén megközelíthető. Ezért szerettük volna szeptember 16–22. között immár tizennyolcadik alkalommal az Európai Mobilitási Hetet lezáró eseményként megtartani, amely ugyan ez évben a gyaloglásra, a sétálásra fókuszált, de kiemelt célja mégis a fenntartható városi közlekedés népszerűsítése.

Andreas Flocken négykerekű elektromos szekere
Fotó: Franz Haag

A Modern Városok Program keretében Dunaújváros Megyei Jogú Város részére egy elektromobilitási mintarégió létrehozására támogatást biztosít a kormány. A városnak van kidolgozott elektromobilitási koncepciója és smart city koncepciója is. Mindemellett egyetemi város is, az egyetem témaazonos törekvéseivel. A show színes, látványos, játékos és szórakoztató programokon keresztül járul hozzá az elektromobilitással kapcsolatos pozitív szemléletformálás elősegítéséhez. Átfogó és célzott kommunikációs felületet biztosít a társadalmi edukációnak. A helyszínen a látogatók körében, és intenzív médiajelenléttel az egész országban a meglévő, de főleg a leendő felhasználóknak juttatja el a legfontosabb információkat. Ezért a rendezvény médiapartnere a Petőfi Rádió, amely a száguldó riporter programjával egész napos bejelentkezéssel ad hírt Dunaújvárosból a EWAVE eMobility Show-ról.

– Milyen programokra számíthatnak a látogatók?

– A legújabb járművek bemutatása, vagy tesztvezetése mellett látható lesz egy félbevágott, de mégis működő elektromos autó, valamint az Andreas Flocken által 1888-ban, Németországban gyártott első négykerekű elektromos autó eredeti, muzeális példánya. A színpadi szakmai előadások mellett stand up comedy műsor szórakoztatja a közönséget, este pedig koncertek várják az elektromobilitás iránt érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában