hogy legyen hova hazamenniük

2019.09.12. 14:00

Minden csoda lehetősége benne rejlik a partnerkapcsolatukban

Altomünsterben folytatódott a bajor település és Nagyvenyim partnerkapcsolatának 25 éves jubileumi eseménysorozata múlt hét végén. Nagyvenyimről mintegy hetvenen vettek részt a nagyszabású rendezvényen.

Körmendi Erzsébet

A Stromlos – vagyis árammentesen Altomünsteren keresztül fesztivál hangosításmentessége a bajor fúvósoknak, dobosoknak előnyösebb volt, mint a nagyvenyi­mi zenészeknek és táncosoknak, de ez elhanyagolható részletkérdésnek bizonyult Altomünsterben, ahol a magyar zenét és táncosokat most is kitörő lelkesedéssel fogadták. Vargáné Kaiser Katalintól, Nagyvenyim polgármesterétől tudjuk, hogy a bajor partnertelepülés vezetői kifejezetten kérték, hogy a zenekar és tánccsoport is fellépője legyen a szombati nagyrendezvénynek, ezért két busszal, mintegy 70-en érkeztek Altomünsterbe csütörtökön. A vendéglátók péntekre kirándulást szerveztek a magyar barátoknak, akik ezúttal München Olimpiaparkjába, az 1972-es olimpia helyszínére látogattak. Dobos Klára személyes, baráti kapcsolatokból származó élményekkel színesítette a beszámolóját a park felépítéséről, finanszírozásáról, történetéről. A tv-torony tetején lévő forgó ebédlőben elfogyasztott ebéd után Altomünsterben folytatódott a program, nagyvenyimi alkotók kiállításának megnyitójával, majd a partnerkapcsolat 25. évfordulójának központi ünnepségével. Ezen a rangos eseményen és a következő, jubileumi nap programján részt vett dr. Galambos Dénes miniszterterelnöki biztos is, aki nagyvenyimiként, egykori alpolgármesterként és nemzeti kapcsolatok bizottsági tagként sokat tett a két település közötti jó kapcsolat, baráti viszony elmélyítéséért. A pénteki ünnepségen az alapító polgármesterek, Konrád Wagner és Rauf Pál, valamint a mostani településvezetők, Anton Kerle és Vargáné Kaiser Katalin mondta el gondolatait. Partnerkapcsolati emlékérem arany fokozatát vehette át a nagyvenyimi Vér Szilveszter és Vargáné Kaiser Katalin, az altomünsteriek közül a magyar származású Békési Éván kívül Sigi és Gisella Bradl házaspár és Anton Kerle.

Ezt a formás kis mobil házikót kapták ajándékba a venyimiek
Fotók: amatőr

Nagyvenyim polgármestere szerint értékteremtő és jövőbe mutató a két település kapcsolata, amely a nagyvenyimiek és az altomünsteriek barátságában teljesedik ki. E hosszú időszak alatt vitathatatlanul átalakult az együttműködés, amelyet ma már a dachau járás és a bajor közigazgatás is számon tart, ami abban is megmutatkozott, hogy a bajor parlament jeles tagja, a járási hivatal elnökhelyettese is részt vett az ünnepségen.

A faházikó oldalán emléktábla hirdeti az alkotók nevét is

Szombaton az altomünsteriek úgy döntöttek, hogy az ottani Nagyvenyim térre szánt jubileumi emléktáblát a magyar barátoknak ajándékozzák – a tábla a venyimi emlékparkba kerül majd. A Stromlos fesztiválon részt vett a teljes nagyvenyi­mi küldöttség, a tánccsoport kétszer is nagy sikerrel mutatta be repertoárjának legjavát.

A partnerkapcsolat arany fokozatú érmét vehették át az ünnepségen

A bográcsban rotyogott a közkedvelt gulyás, mellette lecsó is készült – a bajorok kérésére. Aztán jött a meglepetés, ami könnyekig hatotta a nagyvenyimieket: kaptak egy mobil faházikót, amit az ott élő magyarok, altomünsteri barátok készítettek és szereltek fel, „hogy legyen hova hazamenniük”, főzni a magyar ételeket, kínálni a portékákat a rendezvényeket.

Vargáné Kaiser Katalin és Anton Kerle felvágta az ünnepi tortát

Vargáné Kaiser Katalin így összegez: – Nem vitathatja senki, hogy az értéket megőriztük. Nemcsak lezártunk egy korszakot, megünnepeltük a negyedszázados jubileumot, hanem úgy nyitottunk meg egy új fejezetet, hogy abban még minden csoda lehetősége benne rejlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában