Csodás megújulás összefogással

2019.09.03. 17:30

Kívül és belül is eredményeikhez méltó székháza van már a kajak-kenusoknak

Immár eredményeikhez méltó körülmények között dolgozhatnak a Dunaferr SE kajak-kenu és sárkányhajó-szakosztály tagjai, ugyanis kedden ünnepélyesen átadták a Duna-parti sporttelep teljesen újjávarázsolt és átalakított főépületét. A fejlesztés második üteme a sportági szakszövetség és az önkormányzat közös, példaértékű összefogása révén valósulhatott meg, közel százmillió forintból.

Gallai Péter

2019.09.03. Csónakház avató Dunaújváros Fotón: Schmidt Gábor a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, Cserna Gábor polgármester,Fotós: Zsedrovits Enikő ZSE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A borongós, esős délelőtt ellenére is csak mosolygós arcokat lehetett látni a szakosztály vezetői, edzői és versenyzői, meghívott vendégek arcán, hiszen a vízi bázis egy több évtizede várt megújuláson esett át.

Pász Péter szakosztályvezető (b), Hubikné Tarján Éva, Slihoczki Ádám, Kulcsár Dorina, Boldis Csenge és az olimpiai bajnok edző, Vajda Attila hallgatja Éva nénit, aki a csónakház megalakulásának idejéről mesélt Fotók: Zsedrovits Enikő
Cserna Gábor polgármester

Az avatáson jelen volt Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere is, aki elsőként gratulált a szegedi világbajnokságon elért nagyszerű eredményekhez, közte a Dunaferr SE versenyzője, Hajdu Jonatán és Fekete Ádám által C-2 500 méteren szerzett ezüstéremhez.

– Azt gondolom, a dunaújvárosi sportolók, azon belül a kajak-kenu és sárkányhajó-szakosztály valamennyi tagja, edzője, vezetője méltó a tizenkilenc évvel ezelőtt szerzett Nemzet Sportvárosa címre, amelyre mindannyian büszkék vagyunk – kezdte a polgármester, aki szerint rá sem lehet ismerni a székházra a korábbi állapotokhoz képest. Rácsodálkozva a ma látottakra, el lehet mondani, ezek a XXI. századi körülmények, ezek méltók az itt sportolókhoz.

A túrázóknak külön kültéri vizesblokkot is létesítettek

– A fejlesztés két ütemből állt, az első, ami pár éve készült el, a szigetelést és a nyílászárók cseréjét jelentette. Köszönhetően a szövetség vezetőinek, akik kiemelten kezelték a dunaújvárosi csónakház felújításának folytatását, most megtörténhetett a teljes körű belső rekonstrukció is közel százmillió forintból, ennek egyharmadát önkormányzatunk biztosította. Ki kell emelni vagyonkezelő cégünk, a kivitelezést végző DVG Zrt. munkáját, amely gyors és igényes munkát végezve, bizonyos elemeket, például az álmennyezetet, saját forrásból alakította ki. Szerencsére nem kell azt mondanom, hogy a feltételek adottak, most már csak az eredmények hiányoznak, mert azok is adottak utánpótlás- és felnőtt szinten. Hűen az eddigi teljesítményekhez, további hasonló sikereket kívánok mindenkinek – tette hozzá, aki Pető Zsolt szakosztályelnöktől azt kérte, ugyanolyan lelkesedéssel folytassa munkáját, mint eddig tette. A városvezetés bizalmát élvezve és a város költségvetésének lehetőségei függvényében a továbbiakban is minden támogatást megkapnak és megérdemelnek.

Schmidt Gábor MKKSZ elnök

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke boldogan fogadta el a meghívást Dunaújvárosba, hiszen olyan eseménynél jelen lenni, amikor valami megújul, az egyértelműen a sportágat, a fiatalokat, az utánpótlást is szolgálja. Amikor a kormány 2013-ban elindította a kiemelt sportágfejlesztési programot, amelybe bekerült a kajak-kenu is, pontosan az volt a cél, hogy olyan beruházások induljanak el, amelyekkel meg tudják őrizni helyüket a világ élvonalában.

– Azt hiszem a szegedi világbajnokságon, ahol tizenhárom érmet, közte öt aranyat szerezünk, ezt mi bebizonyítottuk. Másrészt ezen fejlesztések legfőbb prioritása az volt, hogy egyre növekedjen azoknak a száma, akik az ilyen vidéki bázisok segítségével megszeressék, és elköteleződjenek a kajak-kenu mellett olyan életre szóló élményekkel, amit Dunaújvárosban is kapnak. Az edzőktől és azoktól a versenyzőktől, akik már csapatba formálódva adják át ezt az örökséget a kicsiknek.

Schmidt Gábor hangsúlyozta, 2013 óta jelentősen nőtt a tagszervezetek és a versenyzői létszám is, ami pont annak köszönhető, hogy ezek a fejlesztések országszerte egymásra épülve megvalósultak. Kiemelte, az MKKSZ-nél soha nem az volt a cél, hogy nagy presztízsberuházásokat vigyenek végbe, hanem az: a tagszervezetek csónakházai (azok a kapuk, amik utat adnak a fiataloknak) megújuljanak, és a fenntarthatóság szempontjából az üzemeltetési költségek is csökkenjenek.

– Ez a kétlépcsős dunaújvárosi fejlesztés erre pont jó példa, az elsőben az energiahatékonyság növelése, a másodikban a komfortnövelés valósult meg. Egyébként a szövetség oda szeret pluszforrásokat adni, ahol azt látjuk, ha mi adunk valamennyit, az teremt továbbiakat. Ezért szeretném megköszönni Cserna Gábornak, az önkormányzatnak, hogy a maguk jelentős részét is beletették ebbe a fejlesztésbe, mert amikor kiderült, hogy a tervek megvalósításához további pénzre van szükség, hamar segítséget nyújtottak.

Pető Zsolt

Pető Zsolt és kollégái hozzátették a maguk részét, amivel éréket teremtettek. Azt gondolom, ha a következő időszakban újabb forrásokról kell dönteni, akkor tudunk arról beszélni, mi az, amit még meg kell csinálni a telepen. Ezúton is szeretnék gratulálni az egyesület idei jó eredményéhez, kiemelten Hajdu Jonatánéhoz. Remélem, a következő években egyre többeknek lesz örömük ebben a megszépült sporttelepben – zárta gondolatait.

Amikor még víz és fűtés sem volt

A szakosztály egyik legendája, mai napig aktív versenyzője és korábbi edzője, Hubikné Tarján Éva, akinek Schmidt Gábor külön gratulált a szegedi masters vb-n szerzett két aranyérméhez, az ünnepségen pár gondolatban emlékezett vissza a kezdetekre. Ifjú technikustanulóként vezényelték le őket az építkezéshez a hatvanas években, amikor csilléztek, földet lapátoltak, segítették rakni a falakat, utána kezdett el kajakozni itt. – Az akkori Kohászban elég mostoha körülmények között kellett edzeni, a csápos kutakból hozták a vizet, fűtés pedig nem volt. A csupaszív gondnoknőnk a vízbe borult sportolókat, azokat, akik nagyok kihűltek, a lakásában melegítette fel, más lehetőség híján. A nyolcvanas években épült a hajótároló a tanmedencével, ami akkor országos viszonylatban is kimagaslóan jónak számított. Aztán a hosszú évtizedek alatt teljesen leromlott a főépület, rozsdásodott minden, penészesedtek a falak. Nagyon köszönöm a szövetségnek és polgármester úrnak, a városnak, hogy segítették ezt a nagyon várt fejlesztést – mondta.


Mindent kicseréltek, amit lehetett

Az elképesztően leromlott állapotú fürdőket is újjávarázsolták

Pető Zsolt szakosztályelnök elmondta, hogy az ötvenéves, teljesen leromlott állapotú főépület felújítása 2015-ben kezdődött el, akkor huszonötmillió forintból cserélték a nyílászárókat, és szigetelték a falakat, a tetőt. Ezenfelül a DVG ugyanekkor saját forrásból, hárommillió forintért a kazánt is kicserélte. A mostani munkák során, amelyek februárban kezdődtek, elbontották és kicserélték az összes burkolatot, komplett villamos-, víz- és szennyvízvezeték-hálózat épült. A gépészetet, a fűtési rendszert szintén korszerűsítették, a régi öntöttvas radiátorok helyett szintén új darabokat helyeztek fel. A felújítás után dupla méretűre növelték a kondicionáló részleget, a klubhelyiséget áthelyezték, külön fiú- és lányöltözőt alakítottak ki a szabadidős és túra szakág, valamint a sárkányhajósok, illetve a versenyzők számára. A DVG Zrt. szerződésen felül hétszáz négyzetméteren az álmennyezetet is kiépítette, amelyekbe engergiatakarékos, ledes világítótestek kerültek, ezzel is csökkentve a fenntartási költségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában