polgármesteri hivatali zöld nap volt

2019.09.19. 11:30

A lebegő villanykörtétől kezdve egészen a zajártalmi hatásokig

Az Európai Mobilitási Hét keretén belül tegnap a dunaújvárosi polgármesteri hivatalban hivatali zöld napot tartottak iskolák részére.

Agárdy Csaba

2019.09.18. Betekintés a Hivatal környezetvédelmi munkájába Dunaújváros Polgármesteri hivatal Fotós: zsedrovits Enikő Zse Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Előzetes regisztráció alapján vehettek részt az eseményen a tanulók, a szervezők az általános és a középiskolákat egyaránt várták. A Dunaújvárosi Egyetem standján nagyon érdekes készülékeket ismerhettek meg a diákok. Például a lebegő világító villanykörtét, amelyhez nincs vezeték. Az égő egy mágneses talpazat fölött lebeg, és indukciós töltést kap. Ezen elv alapján kívánják a mérnökök megoldani azt, hogy az elektromos autókat ne kelljen vezetéken keresztül feltölteni, hanem menet közben, az úton folyamatosan töltődjenek az akkumulátorok.

A lebegő villanykörte. Nagy népszerűségnek örvendett a diákok körében
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A diákok a Stireing-motort is megismerhették, ennek érdekessége, hogy nem belső égésű a motor, hanem a hőforrása a motoron kívül van elhelyezve, ezért hőlégmotornak is nevezik.

Egyébként nem egy műszaki újdonságról van szó, hiszen Robert Stirling már 1816-ban szabadalmaztatta.

Érdekes előadást hallhattak a tanulók a zajártalmakról is. Megtudhatták, hogy százhatvan decibel hangerősségnél már halláskárosulást szenvedhetünk. Az autóforgalom növekedésével, a zajártalom is nő. Az M0-ás autópálya környékén néhány év alatt két decibellel nőtt a hang­erősség. De ugyanez a helyzet a hajók, a repülők és a vonatok esetében is.

Az állatok jóval érzékenyebbek a zajra, mint az emberek. A kutatók megállapították, hogy a városi madarak hangja jóval magasabb, mint azoké, amelyek erdőben élnek. A víziállatok még érzékenyebbek, több száz kilométerről meghallják például egy robbanás zaját, sokszor ezeknek a zajoknak a hatására követik el a halak az öngyilkos partra úszást, vetődést.

Az is sokatmondó adat, hogy a zajártalomból eredendő károk elérhetik egy ország GDP-jének akár a két százalékát is.

Az Európai Mobilitási Hét ma a hivatali zöld nap második részével folytatódik a polgármesteri hivatalban.

Az Európai Mobilitási Hét programja

2019. szeptember 19., csütörtök: Hivatali zöld nap iskolák részére 2. nap. Helyszín: polgármesteri hivatal 910-912-es iroda és IX. emeleti tárgyaló.

2019. szeptember 20., péntek: autómentes nap.

Helyszín: Vasvári Pál Általános Iskola előtt a Petőfi ligetben.

Időpont: 9– 14 óra között.

2019. 09. 21. szombat, 2019. 09. 22. vasárnap:

„Tiszta utcák, tiszta terek” mottóval takarítási, szemétgyűjtési, gondozási akció a város szabadon választott részén.

A szervezők zsákokat és kesztyűket biztosítanak az önkénteseknek, és várják a mielőbbi jelentkezéseket: e-mailben [email protected] címre a jelentkezési lapon, illetve telefonon a 25/544-139-es számon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában