„Hazánkért térdelünk elődbe”

2019.08.14. 08:00

Nagyboldogasszony napjára emlékezik holnap az egyház

DH-INFO

Augusztus huszadikát az egyházi körökben is megünneplik, misék, szertartások köszöntik a Szent Istvánnak, Magyarország fővédőszentjének ünnepét. Ezt megelőzően Nagyboldogasszony napját ünnepli az egyház.

A római katolikus egyház augusztus hónapra megállapított főünnepe augusztus 15-e, Szűz Mária mennybevétele (Nagyboldogasszony) főünnepe, amely idén csütörtöki napra esik. Az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint a Megváltó édesanyjának, Máriának holttestét nem engedte át a földi enyészetnek, hanem röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe. XII. Piusz pápa 1950. november 1-jén hirdette ki hittételként, hogy a „Boldogságos Szűz Mária földi életpályája befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsőségbe”. A Nagyboldogasszony főünnep tartalma szerint „Felvétetett Mária a mennybe, örvendezik az angyalok serege”. A római katolikus egyház megkülönböztetett szeretettel tiszteli Szűz Máriát, Isten boldog édesanyját is, mert ő elszakíthatatlan kötelékkel vesz részt fiának – Jézus Krisztusnak – üdvöt szerző művében. Nagyboldog­asszony napja a katolikus egyház legrégibb és legnagyobb Mária-ünnepe, hazánkban ez a nap Szent István óta parancsolt ünnep a római katolikusok számára. Hazánkban ez a kiemelt ünnep 1948-ig munkaszüneti nap volt. A Nagyboldogasszony napi szentmisén a hívők és az érdeklődők augusztus 15-én, csütörtök délelőtt 8.30-kor a nagytemplomban, és este 18.00-kor az Óvárosban vehetnek részt.

Augusztus 20.: Szent István király, Magyarország fővédőszentje főünnepe, (s nemzeti ünnepünk) tartalma szerint „Isten, hazánkért térdelünk elődbe.” Augusztus 20. az egyik legősibb magyar ünnep, Szent István király ünnepének napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja. A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép egyetlen uralkodó személyéhez köti; az első magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz. A Szent István napi szentmise augusztus 20-án kedden délelőtt 8.30-kor a nagytemplomban látogatható. Az augusztusi főünnepek és a nemzeti ünnephez igazodó hosszú hétvége alatt változik a katolikus nagytemplom alatt található urnatemető látogathatósága: a kegyeleti hely augusztus 15-én (csütörtökön), valamint augusztus 18-tól augusztus 20-ig (vasárnaptól keddig) csak hozzátartozói mágneskártyával lesz látogatható a Szórád Márton útra néző bejárat felől, naponta délelőtt 10 órától este 20 óráig. Más napokon a látogatási rend változatlan.

Megújult az urnatemető

A hosszú hétvégéhez kapcsolódó szűkített nyitvatartás ellenére érdemes lesz a közeljövőben meglátogatnia az urnatemetőt azoknak, akiknek szerettei itt nyugszanak. Folytatódott ugyanis a katolikus plébánia azon célkitűzése, hogy a dunaújvárosiak méltó végső nyughelyévé tegye a belvárosi urnatemetőt. A civil adószázalék-felajánlásokból gazdálkodó Dunaújvárosi Római Katolikus Templom és Iskolaépítő Alapítvány beruházásában teljes körűen megújult az urnatemető központi terme: az aranyvölgyi parkolók felől a ravatalozó teremben új díszfüggönyözés és díszmegvilágítás köszönti mostantól méltóságteljesen a megemlékezőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában