jogi kérdések

2019.08.24. 15:00

A büntetések végrehajtásáról

A szabadságvesztés végrehajtásának is több fokozata van.

Dr. Unger Zsolt

Fotó: pixabay

A bíróság a szabadságvesztést kiszabó ítéletekor meghatározza, hogy milyen fokozatban kell azt letölteni. Az alábbi végrehajtási fokozatok vannak: Fogház: ez a legenyhébb végrehajtási fokozat. Az elítélt életkörülményei ebben a formában hasonlítanak leginkább a szabad élethez. Az elítélt a végrehajtási intézeten belül felügyelet nélkül szabadon mozoghat, a körletek és a zárkák nyitva vannak. Az elítélt saját költségére vásárolhat. Munkáját külső helyszínen is végezheti, és amennyiben magatartása jó, rövid tartamú eltávozás is engedélyezhető számára, amely a büntetés idejébe beleszámít.

Börtön: átmenet a fogház és a fegyház között. Az elítélt magaviselete függvényében lehetőség van eggyel enyhébb (fogház), és eggyel súlyosabb (fegyház) büntetés-végrehajtási fokozatra is változtatni. Jó magaviselet esetén lehetőség van engedmények, és külön engedélyek megszerzésére, amelyek leginkább az objektumon belüli szabad mozgásra, valamint külső munkavégzésre vonatkoznak.

Fegyház: legszigorúbb végrehajtási fokozat. Az elítéltek életrendje részleteiben is meghatározott, mindennapjaik során állandó irányítás és felügyelet alatt állnak. A fegyház fokozatban fogvatartottak kizárólag engedéllyel és felügyelet mellett mozoghatnak a büntetés-végrehajtási intézet objektumain és körletein belül is. Külső munkában csak különleges esetben vehetnek részt, kizárólag akkor, ha a külvilágtól való elhatárolásuk megoldható. A körleteket elkülönítik a végrehajtási intézet egyéb részeitől és az egyes körleteket egymástól, a zárkák ajtajait zárják.

A Btk. meghatározza, hogy milyen esetekben milyen fokozatban történő végrehajtást kell a bírónak elrendelnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában