Az ÉPDU II. jelű projekt 5,8 milliárdos, a miénk ebből 3,1 milliárd

2019.06.07. 07:00

Régóta várt munkába fogtak a csatornaépítők

Megkezdődött a munka az északi lakóparkban, ahol a héten a házakhoz vezető csatlakozási pontokat alakítják ki a szennyvízcsatorna-hálózat építői.

Pekarek János

E héten kezdődött az árkok ásása az északi lakóparkban, közelebbről az Akácos, a Somogyi, a Búzavirág és a Mályva utcákban: a lakóházakhoz vezető csatlakozási pontokat építik ki a munkások a Kulcstól Rácalmáson át Dunaújvárosba vezető szennyvízcsatorna-projekt keretében.

A munkát tegnap délután megtekintette Cserna Gábor polgármester és Hingyi László, a körzet önkormányzati képviselője. A polgármester a sajtónak a helyszínen elmondta: nagy jelentőségű lépés ez a város életében. A három érintett településen összesen kétezer háztartást érint a munka, a szennyvízvezeték mintegy 30 kilométer hosszú lesz. A kivitelezés befejezési határideje 2020. október 15.

Bíró Kornél, Cserna Gábor és Hingyi László az Akácos utcában, a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésének kezdeténél Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A beruházás sokáig húzódott, az időközben szépen kiépült északi városrész lakóinak önrészt kellett volna fizetniük a szennyvízhálózat kiépítéséért. Erre most nincs szükség: a kormány támogatása és a pályázati pénz mentesíti a háztulajdonosokat ez alól, ám a rácsatlakozást (mint mindenhol) a lakóknak kell fizetniük, tette hozzá Cserna Gábor. Aki megjegyezte: a projekt keretében a város saját forrásból korszerűsítik a dunaújvárosi szennyvíztisztítót. Külön köszönetét fejezte ki dr. Dorkota Lajosnak, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének, valamint dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztosnak a beruházás sikere érdekében végzett lobbitevékenységükért.

Először a házak bekötési pontjai készülnek el

Megköszönte a lakók türelmét is a munkálatok okozta kényszerű kellemetlenségek miatt.

Hingyi László azt mondta: a csatorna kiépítése után az önkormányzatnak gondoskodnia kell itt a csapadékvíz elvezetéséről és az utakról. Bíró Kornél projektvezető közölte: az ÉPDU II. projekt messzi településeket is érint, az 5,8 milliárdból a város és Kulcs, Rácalmás 3,1 milliárd forintot használhat fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában