fiatalok fóruma

2019.05.25. 19:00

Rehabilitációt érintő kérdések kutatói tartottak előadást

Egy téma köré épülő, de több megközelítést bemutató prezentációkat hallgathattak meg a szakmabeliek a Magyar Rehabilitációs Társaság által megszervezett Fiatalok Fórumán.

Tóth Alexandra

A tegnapi rendezvényen olyan 35 év alatti szakemberek, egyetemi hallgatók mutathatták be kutatási eredményeiket, érdeklődési körüket, akik a rehabilitáció bármely területén dolgoznak vagy tanulnak. Az előadások maximális hossza 8 perc lehetett, az előzetesen benyújtott absztraktok pedig nem lehettek hosszabbak 250 szónál. Az előadók igényelhették témavezetők segítségét is, ebben az esetben azonban a konzulens személyét is fel kellett tüntetniük. A legjobb, legprecízebb előadások bemutatóit egy 3 tagú zsűri díjazta is, de minden előadónak egy kisebb ajándékcsomaggal kedveskedtek.

Dr. Markó Brigitta a húgyúti fertőzés rehabilitációra gyakorolt hatásáról beszélt
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros részéről dr. Schobár Hajnalka, a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet rehabilitációs osztályának osztályvezető főorvosa volt a fő szervező. A köszöntők után fél tízkor elkezdődött az első szekció, majd egy rövid szünet után újabb előadások következtek. A szakemberek közül több helyi szakember állt pódiumra, de az ország valamennyi területéről érkeztek egészségügyi dolgozók. A számos előadás során megtudhattuk, hogy a protetizálás hosszú távú sikerességének indikátora elsősorban nem az életkor, hanem a megfelelő mentális, pszichés és fizikai állapot, valamint a szociális körülmények. Hallhattunk egy konkrét kórtörténetet egy idős, combamputált betegről, aki sikeresen éli mindennapjait művégtaggal is, vagy épp megismerkedhettünk a Dorn-terápia sikerességéről egy utókövetéses, tizenkét beteget érintő, hosszú távú vizsgálat eredményein keresztül. Volt prezentáció modern, innovatív módszerekről is, például arról, hogy hemiparetikus betegek felső végtagi mozgáselemzését miként elemezték robotos terápia fejlesztésének céljából. Az előadásokhoz fűződően a közönség kérdéseket tehetett fel, építő jellegű kritikát fogalmazhatott meg.

A rendezők főbb tevékenységei

Magyar Rehabilitációs Társaság néven Tarnóczy Mária és Egyed Béla csaknem egyéves előkészítő munkája után 1966-ban alakult meg a ­MOTESZ tagegyesületeként. Első elnöke Dubovitz Dénes volt. Többszöri névváltoztatást követően 2002 óta Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága néven mint közhasznú szervezet működik. A társaság jelenleg több mint 400 aktív taggal rendelkezik. Évente változó helyszínen fiatal rehabilitációs team tagok részére tudományos tanácskozást szerveznek Fiatalok Fóruma (FIFO) néven, idén a helyszín Dunaújvárosra esett. A társaság a rehabilitáció bármely területével foglalkozó tagok önkéntes ­társulásán alapuló, a tudományos területen a szakmai-tudományos munkát koordináló, hazai és nemzetközi egészségügyi kapcsolatok fejlesztését elősegítő szervezet. Ennek értelmében az előadók között lehetett reumatológus, traumatológus vagy akár gyógytornász végzettségű egészségügyi szakember is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában