Jézus szenvedéstörténete

2019.04.15. 12:00

VII. Rácalmási Passió előadás a Jankovich-kúria díszudvarán

Balla Tibor

Kegyeikbe fogadták az égiek a Rácalmási Passió és Betlehemes Közösség tagjait, ugyanis még a nap is kisütött, amíg Virágvasárnap (a nagyhét kezdete, ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe) délutánján előadták a VII. Rácalmási Passió előadást a Janko­vich-kúria Turisztikai és Rendezvényközpont díszudvarán.

Szerencsére nem csak az előadás résztvevői voltak optimisták, a közönség is bízott abban, hogy nem eső formájában érkezik az égi áldás a produkcióra, így lényegében megtöltötték a kúria udvarát az érdeklődők, akiket érkezésükkor almával és a közös záró–ének szövegével fogadtak a jelmezesek.

Jézus Krisztust évek óta Molnár József Dodi alakítja
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Jézus szenvedését és kereszthalálát elevenítő Passió­játék (latin passio = szenvedés) egy civil kezdeményezés a keresztény hagyományok megőrzésére. Idén több, mint 80 rácalmási és dunaújvárosi amatőrszínész-szereplővel adta elő a Rácalmási Passió és Betlehemes Közösség, amelynek művészeti vezetője Timárné Udvari Emese. Az előadás összeállításában közreműködött még Gulácsi Zoltán és Vass Tamás is.

Az előadás igazi ökumenikus összefogás is, ugyanis az evangéliumi szöveget idézve az apostolok közül Andrást Selmeczi Géza evangélikus lelkész, Jakabot Fodor István református lelkész, Jánost Kovács István görög katolikus parókus, Fülöpöt pedig Mitrivics Zsolt római katolikus diakónus formálta meg. A szereplők között a Jézus Krisztust a kezdetektől alakító Molnár József Dodi mellett feltűnt például Mátéként Várai Róbert, Baracs polgármestere is.

A passió Rácalmáson a szeretetről, az összefogásról, a jó közösségről is szól, amely felkarol minden pozitív ötletet, kezdeményezést. Az előadás civil kezdeményezésre és segítséggel jött létre, a támogatóknak köszönhetően a Passiót ezúttal is ingyen tekinthették meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában