A kormány anyagi támogatásával

2019.03.05. 14:31

Tizennégy milliárdos technológiai fejlesztést valósít meg a Hamburger Hungária Dunaújvárosban

A Hamburger Hungária Kft. 2021 végéig több elemből álló technológia intenzív beruházás sorozatot valósít meg Dunaújvárosban mintegy 14 milliárd forint értékben. A versenyképességet növelő és a fenntartható, az úgynevezett körforgásos gazdaság teljes körű megvalósítását célzó fejlesztéseket a Magyar Kormány 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő beruházási támogatással segíti.

Várkonyi Zsolt

Dunaújváros és az ország szempontjából is jelentős beruházás kapcsán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Cserna Gábor Dunaújváros MJV polgármestere és Bencs Attila, a Hamburger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szólalt fel. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energia- és Közműszabályozási Hivatal elnöke, dr. Galambos Dénes Dunaújváros és térsége ipar-és területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa, valamint Harald Ganster, a Prinzhorn Csoport papírgyártási üzletágának vezérigazgatója is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A kormány anyagi támogatásával

A sajtóeseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter többek között kiemelte, hogy a Prinzhorn Csoport – amelynek tagja a Hamburger Hungária Kft. -, fejlesztésein keresztül Dunaújvárost és így Magyarországot is a régió egyik papírgyártási központjává emelte, és kifejezte örömét, hogy a technológia-intenzív beruházások a kormány anyagi és erkölcsi támogatásával folytatódnak.

További nagyberuházásokat terveznek

A Prinzhorn Csoport elkötelezett Magyarország iránt, hiszen az előző évek kiemelt beruházásai után következő évtizedekben is további nagyberuházásokat tervez a Hamburger Hungária Kft.-nél, mondta el Bencs Attila, a Kft. ügyvezető igazgatója, majd kiemelte, hogy a 1,6 milliárd forintos beruházási költség 12%-át jelentő állami támogatás nagymértékben járul hozzá a cég nemzetközi szintű versenyképességének fenntartásához.

Bencs Attilla, a Hamburger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az ügyvezető igazgató hozzátette: a több elemből álló fejlesztéshez nyújtott állami támogatás feltételeként a cég vállalja, hogy árbevételét és bértömegét a 2022 – 2026-os időszakban együttesen 30 százalékkal növeli, a létszám megtartása mellett. Bencs Attila elmondta, hogy továbbra is magasan képzett, minőségi munkaerőre van szükség a papíriparban. A mostani beruházások segítenek abban, hogy a gyártási folyamatok költséghatékonyabbá váljanak, a termékek minősége és választéka gyorsan követhesse a piaci igényeket. Ezek a lépések további nagyobb volumenű fejlesztések alapjául is szolgálnak, úgy, mint egy újabb – a hazai hulladékfeldolgozási kapacitást jelentősen növelő – erőmű beruházás, valamint egy új papírgép elindítása, amellyel 1 millió tonnára növelheti a cég éves gyártási kapacitását.

A Prinzhorn Csoport magyarországi elköteleződését jelzi az is, hogy az eseményen részt vett Harald Ganster, a cég papírgyártási üzletágának vezérigazgatója is

Dunaújváros is profitál ebből

A beruházás bejelentését az eseményen részt vevő Cserna Gábor, Dunaújváros MJV polgármestere is üdvözölte, majd kiemelte, hogy a Hamburger Hungária Kft. a régió egyik legjelentősebb és legfelelősségteljesebb gazdasági szereplője, adófizetője és munkáltatója. Emellett hangsúlyozta, hogy környezettudatos modern nagyvállalatként mintaként szolgál a térség többi vállalatának is, megmutatva, hogyan lehet a gazdasági érdekeket összeegyeztetni a környezetvédelmi törekvésekkel.

Cserna Gábor, Dunaújváros MJV polgármestere

A polgármester egyúttal kitekintést adva elmondta, hogy Magyarországnak kellenek a tőkeerős nagyvállalatok, az erős főváros és a vele erősödő vidék. Ehhez a Hamburger Hungária a helyi adók formájában mintegy 1,5 milliárd forinttal járul hozzá. Kiemelte, hogy a Modern Városok Program dunaújvárosi fejezete eddig nem látott léptékű fejlesztések megvalósulását teszi lehetővé. E program keretében saját eszközeikkel támogatják a papíripari vállalat folyamatos bővülését, hiszen a négyszámjegyű utak felújítása, illetve a 8-as számú gyorsforgalmi út elkészülte egyrészt fontos a munkaerő mobilitás megteremtéséhez, így a Hamburger Hungária vidékről bejáró munkavállalói számára is, másrészt fontos, mert így a térséget könnyebben be lehet majd kapcsolni az ország logisztikai vérkeringésébe. A polgármester külön szólt arról, hogy az itt dolgozó 400 munkavállaló egyúttal 400 családot is jelent, akiknek a vállalat biztos megélhetést nyújt. Kiemelte a vállalat lokálpatriótizmusát is, amely a cég társadalmi szerepvállalásaként a helyi közösségek, helyi ügyek támogatását jelenti, legyen az az egészségügy, a kultúra a vagy a sport területe.

A megállapodás példa a térség vállalatai számára

Dr. Galambos Dénes

Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos elmondta, hogy a Hamburger Hungária vezetésével a beruházás előkészítését érintő tárgyalások több, mint egy évig tartottak. A vállalattal Dunaújváros és térségének érdekeit is szem előtt tartva egy rendkívül jó megállapodást sikerült kötnie a Magyar Kormánynak. A vállalat ebben vállalta, hogy a munkahelyeket megtartva és a kiemelkedő technológiai fejlesztésekkel azokat is bővítve a következő időszakban jelentősen növeli a dolgozók bérét. A megállapodás példaként szolgálhat a térségben tevékenykedő többi vállalat számára.

Emlékeztetett arra, hogy a Hamburger Hungária és a Hankook folyamatos fejlesztései lehetővé tették, hogy az elmúlt évben Dunaújváros iparűzési adóbevétele 1,5 milliárd forinttal növekedjen és meghaladja az 5 milliárd Ft-ot.

A Hankookról

Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos megkeresésünkre válaszolva kitért egy aktuális kérdésre, a Hankook rácalmási gyárában a szakszervezet és a menedzsment közötti konfliktushelyzetre. Elmondta, hogy – a jogszabályi keretek között a munkavállalóknak és a vállalatnak kell megállapodnia a bér kérdéséről. Álláspontja szerint a béremelés mértékében az iparági és munkaerőpiaci tendenciák alapján legalább kétszámjegyű emelést kell a gyárnak biztosítania a munkavállalók részére.

Bencs Attila tájékoztatóját hallgatják a jelenlevők

A KORMÁNY STRATÉGIAI PARTNEREKÉNT

A Prinzhorn Csoport az európai papír- és csomagolóipar egyik legmeghatározóbb vállalatcsoportja, 15 országban 7000 főt foglalkoztat, éves árbevétele 1,6 milliárd euró. A cégcsoport 1990 óta van jelen Magyarországon. Három vállalatának tevékenysége egyedülálló hazai példája a hulladékból értéket teremtő körforgásos gazdaság megvalósulásának: a Duparec Kft. begyűjti a papírhulladékot, a Hamburger Hungária Kft. újrahasznosítja, és kiváló minőségű hullámalap-papírt gyárt belőle, végül a Dunapack Magyarország Kft. esztétikus, innovatív és testreszabott hullámtermék-csomagolóeszközöket állít elő. A Prinzhorn Csoport magyarországi vállalatai összesen 1120 főt foglalkoztatnak, összesített árbevétele pedig 2018-ban meghaladta a 153 milliárd forintot.

A 2007-ben alapított Hamburger Hungária Kft. a Prinzhorn Csoporton belül a papírgyártási üzletágat integráló Hamburger Containerboard Divízió részeként Európa egyik vezető barna hullám-alappapír gyártója. A dunaújvárosi telephelyén évente 700 ezer tonna kiváló minőségű, hullám-alappapírt állít elő újrahasznosított papírhulladékból. Ez a Magyarországon gyártott összes papírmennyiség kb. 80%-a. A termelés jelentős része (80%) közép-, kelet- és dél európai piacokra kerül exportálásra. A vállalat, amely 2014 óta a Magyar Kormány stratégiai partnere, közel 400 főt foglalkoztat, 2018-as árbevétele 98 milliárd forint volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában