A 165 milliós öbölkotrás egy 1,1 milliárd forintos program része

2019.03.29. 11:30

A Szalki-sziget újjáépítése mind több vendéget vonz

A helyszínen szemlélték meg a város vezetői a horgásztanya előtti öbölszakasz kotrásának eredményét, a rendbehozott környezetet.

Pekarek János

Cserna Gábor polgármester és Hingyi László, a körzet önkormányzati képviselője a horgásztanyánál tájékoztatták a sajtót a bejárás eredményeiről.

A polgármester nemcsak a kikötői öböl északi részének kotrását ismertette, hanem e munkát a Szalki-sziget évek óta tartó és már szép eredményeket felmutató rehabilitálásának folyamatába illesztette.

A cél: az egyre népszerűbb Duna-­part valódi közösségi térré alakítása

Mint mondta: ezzel a kotrással régi, legalább húszéves álom vált valóra. A 165 millió forintos állami támogatásból elvégzett kotrás során 51 ezer köbméter iszapot emeltek ki a mederből, és szállították engedélyezett lerakóba. Emellett az önkormányzat is sok munkát elvégzett saját forrásból: a DVG Zrt. munkatársai kitisztították az öböl menti partszakaszt, kivágták a beteg fákat, a sűrű cserjéseket, és lerézsűzték a partszakaszt. A horgászokat is bevonták a munkába, akik összegyűjtötték a környéken elszórt szemetet.

Cserna Gábor polgármester (balra) és Hingyi László körzeti önkormányzati képviselő a bejárás utáni sajtótájékoztatón a horgásztanya udvarán Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A Szalki-sziget fejlesztése az öböl kotrása mellett olyan terveket tartalmaz, mint az egykori Remix épületének rendbehozása, az öltöző és vizesblokkok rekonstrukciója, a régi szabadtéri színpad átépítése, mobil lelátók építése a strandröplabda-pályához, mintegy két kilométeres futópálya építése. Mindez a most megvalósult kotrással együtt legalább 1,1 milliárd forintos beruházást jelent!

A cél: a városlakók és az idelátogatók között egyre népszerűbb Duna-part valódi közösségi térré alakítása, mondta Cserna Gábor. Megjegyezte, hogy a kotrással a hajózási lehetőségek is javultak az öbölben, vagyis nem csak az 1400 helyi horgász fogási esélyei lettek jobbak (hiszen a halak máris nagy számban költöztek vissza az öbölbe, a nagy Duna nulla centiméteres vízmérce szerinti állásánál is 3 méteres mélységet mutató öbölbe), hanem a csónakok mellett kishajóval is igénybe lehet venni a kikötési lehetőségeket.

– Most már minden feltétel adott a sikeres horgászathoz! – jegyezte meg Cserna Gábor polgármester a bejáráson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában