drogprevenció

2019.03.05. 17:30

A függőség betegség, élethosszig tartó küzdelem

Ismét egy hatékony, sikeres programon van túl a Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. Nem kevesebb, mint 450 középiskolás diák nézett végig egy, a drogkarrierről szóló filmet, és hallgatott meg egy őszinte beszélgetést egykori drogosokkal tegnap a Dózsa Mozicentrumban.

Balla Tibor

A Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (DBKEF), a Dunaújvárosi Rend­őrkapitányság valamint a Találj Haza Rehabilitációs Alapítvány szervezésében és Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzatának támogatásával lehetőség nyílt arra, hogy a Dózsa Mozicentrumban a Csodálatos fiú című film levetítésével egybekötött drogprevenciós programot tartsanak ingyenesen a város mind a tíz középiskolája diákjai számára.

Nehéz anélkül papírra vetni bármit is, hogy a 110 perces film patronjait ellőném. Talán annyi elegendő – és nem veszem el a kedvét senkinek, hogy megnézze –, hogy egy drogos srác kálváriáját mutatja be, pontosabban annak a családjára vetülő terhét. A középiskolás diákok dicséretére szóljon, komolyabb rendbontás és bohóckodás nélkül végignézték a fajsúlyos filmet. Van rá esély, hogy átjött számukra a nagyon is fontos tartalom.

Czere-Ambrus Mária négy egykori drogbeteggel beszélgetett a Csodálatos fi ú című fi lm apropóján, többségük ma már segítőként dolgozik
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A film vetítését követően a Találj Haza Rehabilitációs Alapítvány vezetője, Czere-Ambrus Mária moderálásával egy úgynevezett akvárium beszélgetést is tartottak egykori, ma már tiszta drogosokkal, olyan, szenvedélybetegségben szenvedő, illetve már rehabilitáción átesett fiatalokkal, akik élettörténetüket nyíltan felvállalják. Mint kiderült, nagyon is tudtak azonosulni a filmbéli szereplők élethelyzetével. Egyikük 12 évnyi drogos múltat tudhat maga mögött.

Olyan súlyos mondatok hangzottak el, mint hogy a függőség, a szerhasználat egy súlyos betegség, élethosszig tartó küzdelem. Hogy senkit nem lehet megmenteni, csak önmaguk szállhatnak ki. Nem az a bajod, hogy drogos vagy, hanem valami bajod van, amit a droggal kezelsz. A józanságot elérni könnyebb volt, mint megtartani. Az érzéseket elveszi az anyag. Az égről lehazudtam a csillagokat. Nem drogozni rossz, hanem ami utána jön.

Csodálatos fiú

David Sheff újságíróként már-már egészen hétköznapi, középosztálybeli életet él második feleségével és két gyermekükkel. Az idillt megtöri, hogy legnagyobb fia, az előző házasságából született Nic egyre súlyosbodó drogfüggőséggel küzd. A különféle leszokási kísérletek, ígéretek, próbálkozások és elvonókúrák elvetélt kísérleteknek bizonyulnak. A fia állapotát kétségbeesetten megérteni próbáló David pedig kénytelen feltenni magának a kérdést: meddig terjed a szülő felelőssége? A szereteten kívül mit tehet még a fiáért, amit eddig nem tett meg?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában