kellemes pillanatok

2019.02.08. 07:00

Már most célszerű eldönteni, hova utazzunk el vakációzni

Még a tavaszt is reménytelenül távolinak érezzük, de már most érdemes a nyárra gondolni. Aki nem szeretne mélyen a zsebébe nyúlni, az év elején tervezi meg és foglalja le a nyári vakációját, így ugyanazon élmény mellett több tízezer forintot is spórolhat.

Tóth Alexandra

Rengetegen foglaltak már most szállást és repülőjáratot azok közül, akik külföldre szeretnének utazni a nyári szabadságolások alatt. Tóth András, a Neckermann utazási iroda dunaújvárosi partnerének vezetője azt mondja, talán január volt a legkeményebb hónapja munka tekintetében az utóbbi időben. A megrendelők szinte egymásnak adták a kilincset, ami nem csoda, hiszen az utazások szempontjából hatványozottan is igaz a mondás: „Ki korán kel, aranyat lel.”

A Törökországi Antayla kikötőjének festői látképe pálmafákkal és az azúrkék tengerrel
Fotó: Shutterstock

András elmondása szerint jó, ha több hónapra előre tervezünk. Az adott év nyári csomagajánlatai már az azt megelőző év novemberében elérhetővé válnak a vásárlók számára, ráadásul potom összegekért. Így aki 2018 novemberében megrendelte 2019-re saját nyaralós csomagját, több tíz-, de akár több százezer forintot is spórolhatott magának. Az árak az idő előrehaladtával fokozatosan növekednek, majd amikor már vészesen közeledik az utazás dátuma, fordított tendencia alakul ki: itt megint árcsökkenést tapasztalunk, ezek a last minute, azaz az utolsó perces ajánlatok. Ezt azonban mégsem érdemes kivárni, hiszen könnyen lemaradhatunk azokról.

Manapság már számtalan weboldalon keresztül, minden igényre kiterjedő szűrők beállításával kereshetünk a világ minden pontján szállást, és a fapados repülőjáratokon akár kevesebb mint tízezer forintért vehetünk jegyet, ám az önálló utazásszervezést sem lehet elég korán kezdeni.

Egyik napról a másikra ugyanarra a repülőre meg is duplázódhat a jegyár, a legjobb apartmanokat, hoteleket pedig pikk-pakk elkapkodják előlünk. András szerint ráadásul meg is van a buktatója annak, ha saját kezünkbe vesszük az irányítást. Anyagi szempontból például az, hogy mivel az utazási irodák komplex csomagjai mindent összevetve olcsóbbra jönnek ki sok esetben, mintha magunknak válogatnánk össze az utazás részleteit. Ráadásul, mivel kirendelt idegenvezetőkkel is dolgoznak, így a nyelvtudás hiánya sem lehet probléma. Nem pénz kérdése ugyan, de András tapasztalatai szerint a repülőgépekkel is meggyűlhet a turisták baja. Aki csak egy kicsit is figyelmetlen, könnyen foglalhat olyan járatra, amit nem lehet később lemondani vagy átszállásos, és nem marad elég idő a csomagok újrafelvételére és a szokásos reptéri adminisztrációs folyamatokra.

Tóth András
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A fentiek miatt tehát két nagy csoport választja az utazási iroda szolgáltatásait: a még hagyományosan gondolkodó középkorú réteg és a biztonságra törekvő családok. Egyedül is meg van a veszélye annak, hogy buktatókba ütközünk egy külföldi nyaralás során, ám gyerekkel már kevesebben mernek kockáztatni.

A dunaújvárosiak egyébként nagyon árérzékenyek, ez a legfőbb tényező, amit szem előtt tartanak vásárláskor, ugyanakkor sokan nincsenek tisztában azzal, hogy bakancslistás úti céljuk nem fér bele az általuk meghatározott keretösszegbe. Andrásék ezen is tudnak segíteni, hiszen a dátum vagy a célországon belüli másik város vagy régió változtatásával, a szállás egyszerűsítésével közelebb tudják hozni a megrendelői elképzeléseit a realitáshoz.

Csúcsidőszak viszont már kevésbé van. Bár az év eleje nagyon kemény volt, elmondhatjuk, hogy az év minden szakaszában szívesen utazik a magyar. Ami a dunaújvárosiakat illeti, kifejezetten jellemző a télből a nyárba attitűd, azaz sokkal inkább utaznak állandóan napsütötte, meleg országokba a helyiek, mint síelni, legalábbis utazási iroda igénybevételével mindenképpen ez a trend.

Ezek az utóbbi idők legnépszerűbb úti céljai a helyieknél

Tóth András azt mondja, a foglalásoknak hozzávetőlegesen a 70-80 százalékát teszik ki a törökországi utak. Ez a legkedveltebb úti cél, hiszen csomagban kiváló ajánlatokat tudnak javasolni az érdeklődőknek, és az ott tartózkodás is sokkal kedvezőbb ár-érték arányban, mint a legtöbb európai mediterrán ország esetében. Törökországot a népszerűségi listán Görög-, illetve Spanyolország követi és meglepő módon nem került dobogóra Olaszország. Ami az utóbbi évek trendjeit illeti, az öt-hat évvel ezelőtt oly népszerű Tunézia népszerűsége csökkent, viszont átvette helyét Egyiptom mint úti cél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában