Szennyvízzé változtat

2019.02.05. 14:00

Hová tegyük a használt háztartási olajat?

Több százezer háztartásban a lefolyóba öntik a használt sütő- és étolajat, ekképpen szabadulnak meg tőle, ami a lehető legrosszabb megoldás, hiszen egyetlen csepp olaj akár 1000 liter édesvizet is szennyvízzé „varázsol”.

Balla Tibor

A zsírban, illetve olajban való hússütés még napjainkban is a legelterjedtebb konyhai eljárások egyike. Ám azzal már kevesen vannak tisztában, hogy ennek milyen káros hatásai vannak a környezetre, és közvetve ránk. Döbbenetes adat: egy liternyi fáradt olaj egymillió liter édesvizet, azaz körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletét változtathatja szennyvízzé. A csatornahálózatba kerülve megnő a szennyvíztisztítók terhelése, rosszabb esetben a természetes vizek autooxidációs folyamatait gátolja. A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását. A kommunális hulladékba kerülve pedig nehezen lebontható anyagként jelenik meg.

A használt olajat semmiképp ne a csapba öntsék Fotó: Illusztráció

Hogyan érdemes gyűjteni a használt olajat? A legkézenfekvőbb, ha a használt olajat a MOL benzinkútjain kapható tartályban vagy műanyag flakonban gyűjtjük kihűlt állapotban, semmiképp se forrón.

Három fontos tudnivaló használt olaj leadása előtt: a töltőállomásokon kizárólag lakossági eredetű használt étolajat vesznek át. Mindez legfeljebb 10 literes kiszerelésben adható le. A MOL kéri, hogy a használt olajjal telt gyűjtőedényt közvetlenül a személyzetnek adják át.

A háztartásokban használt olaj és sütőolaj környezetbarát tárolására teremtett ideális megoldást a MOL, amikor országszerte 188 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat, így a lakosság egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „szabadulhat meg” a használt étolajtól. A legtöbb használt sütőolaj Budapesten (178 tonna) és Pest megyében (175 tonna) gyűlt össze, a vidéki városok között toronymagasan Gödöllő az első az elmúlt 6 év folyamán, a töltőállomáson összegyűjtött több mint 20 tonna használt sütőolajjal.

Jogosan felmerülhet a kérdés, hogy mi történik az ezen az úton begyűjtött használt háztartási olajjal. Csak tárolják vagy hasznosítják is? A MOL töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Kft. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék válik belőle, amelyet a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásánál.

A használt olaj leadása csak egy aprócska tett, amivel sokat tehetünk azért, hogy megmentsük környezetünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában