infektológia

2019.02.01. 08:00

A fertőző betegségek gyógyítása egyre fontosabb!

A Szent Pantaleon Kórház infektológiai osztályának orvosai tartották annak a tudományos ülésnek az előadásait, amelyet szerdán délután rendeztek az intézmény auditóriumában.

Pekarek János

Az infektológiai, köznyelven: a fertőző betegségekkel foglalkozó osztály manapság a gyógyítás egyik legfontosabb szakterületét jelenti. Még akkor is, vagy inkább: éppen azért, mert számos más orvosi szakterülettel szoros együttműködésben kell végeznie munkáját.

Dr. Kecskés Borbála PhD osztályvezető főorvos
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az előadások a következő sorrendben követték egymást: elsőnek dr. Kecskés Borbála PhD osztályvezető főorvos beszélt arról, hogy mi lehet a recidiváló pneumonia hátterében? Ezután dr. Markó Brigitta ismertetett eseteket Nosocomiális infekció? címmel. Dr. Harsányi Emese főorvos A vasculitisek diagnosztikai és terápiás nehézségeiről szóló előadását dr. Szabó Ignác adjunktus Endocarditises betegek terápiás lehetőségei intézményünkben című értekezése követte. Végül dr. Kővágó Levente beszélt HEV okozta májgyulladás eseteiről az infektológiai osztályon, amit discussio: vita követett.

A gyógyulásnak feltételei vannak

A részletekben nem tudunk elmerülni, hiszen ahhoz is egyetemi tanulmányokra lenne szükség, hogy az elhangzottak alapjait értsük. A részletek nem is feltétlenül tennének jót a betegeknek. Ám szóba került egy tanulságos eset, amikor a betegnek gyógyító kezelést ígértek – mihelyt lefogy ötven (!) kilót...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában