Eddig több mint 80 ezer tonna sót vetett be a Magyar Közút

2019.01.09. 14:00

Téli útviszonyok: érdemes felkészülni a kihívásokra

Az autósoknak rendre fokozott kihívást jelent a téli közlekedés, alábbi összeállításunkban összeszedtük, mire is érdemes felkészülnünk, mielőtt útnak indulunk – legyen ez a napi rutinunknak megfelelő kör, vagy éppen egy hosszabb téli utazás.

Szabó Szabolcs

Némi bulvárfelütéssel élve így is fogalmazhatnánk: „újra támad tél tábornok”, ám a klímaváltozás miatt sajnos az utóbbi években talán már elszoktunk attól, hogy bizony a téli hónapokban szembesülnünk kell a téi időjárás áldásaival és kihívásaival egyaránt. Az elmúlt hét végén lehullott csapadék jelentősebb fennakadásokat nem jelentett sem Dunaújvárosban és térségében, sem Fejér megyében.

A szakemberek kérik: a téli útviszonyokra felkészített autóval induljunk csak útnak
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A héten azonban újabb adag téli csapadékra számíthatunk, mégpedig több formában is: hó, havas eső, ónos eső. A változatos és változékony útviszonyok kiemelten próba teszik a közlekedőket.

A lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint, ma szintén vegyes halmazállapotú csapadék érkezhet. Mint arról már korábban beszámoltunk, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a 2018. november 10-től kezdődő téli üzemeltetési időszakban január 7-éig több mint 80 ezer tonna sót és 4,5 millió liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a 32 ezer kilométeres országos közúthálózatra.

Megelőzendő a koccanást – csak körültekintően a parkolókban

A társaság munkatársai a következő napokban is 0–24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat.

A hóeltakarítási és síkosság­mentesítési munkákat az előírások szerint ütemezetten végzik, először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a településeket összekötő mellékutakon, végül az alacsony forgalmú bekötőutakon végzik el. A lehetséges helyszíneken a megelőző, úgynevezett preventív sószórási munkákról is gondoskodnak a szakemberek.

Dunaújváros területén a DVG Zrt. felel a városi fenntartású utak, útszakaszok tisztításáért. A cég munkatársai az utóbbi napokban is több nagy és kisebb munkagéppel dolgoztak.

Jegesedő útfelület a Kossuth utcában – nő a féktávolság

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy csak a téli közlekedésre alkalmas abroncsokkal vágjanak bele az utazásba. Kizárólag tele üzemanyagtartállyal induljanak útnak, és ellenőrizzék a fagyálló ablakmosó folyadékot, a gépjármű világítását, továbbá az akkumulátor állapotát is.

Driftelés a havas természetben

Remek móka havas úton próbálgatni vezetői képességeinket. Minderre számos lehetőség kínálkozik szervezett keretek között is, ám érthető, ha ez nem minden erre fogékony járművezető számára elérhető. Akkor hát hol is drifteljünk? Lehetőleg ne az alsó Duna-parton található füves területeken. Értem én, hogy komoly adrenalinlöketet ad és próbára teszi a szunnyadó erőt terepjárónkban, ám ez mégis csak egy zöld terület.

Bizonyára a driftelő sem örvend, ha vakondsereg randalírozik kertjében...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában