Kiváló eredményekkel zárta a 2018-es évet szülészet-nőgyógyászati osztálya

2019.01.09. 17:30

Sokan választanak most ómagyar nevet

Tavaly 881 baba látott napvilágot az intézmény falai között. Országosan jellemző a születéscsökkenés, a KSH adatai szerint 2018 januárja és októbere között 75 272 gyermek jött világra, 1411-gyel, 1,8 százalékkal kevesebb 2017 január–októberéhez képest.

Tóth Alexandra

Ami a császármetszéseket illeti, a kórház eredményei kiemelkedőek. Dr. Bazsa Sándor PhD osztályvezető főorvos elmondása szerint ugyanis országosan is jónak számító császármetszési arány nálunk mindössze 30,6 százalékos volt tavaly. Ezek mindegyike szakmailag indokoltan történt. Az osztály tavaly egy pályázat során elnyerte a „családbarát osztály” címet, e mellett számos pozitív visszajelzés érkezik a kismamáktól is.

A szülői elégedettséghez minden bizonnyal hozzájárulnak a szülést megelőző programok is
Fotók: Shutterstock

Az itt született kisbabák Dunaújvárosból, illetve a vonzáskörzetből származnak, de nagy számban keresik meg az osztályt területen kívülről is a szülő nők. Ami a névválasztást illeti, az osztályon dolgozók tapasztalata szerint nagyon sok a különleges csengésű, új, divatos név, de egyre több az ómagyar eredetű nevet viselő csecsemő. 2018-ban sok Hunor, Előd vagy épp Csenge született.

A szülői elégedettséghez minden bizonnyal hozzájárulnak a szülést megelőző programok is. Ahogy tavaly is tartottak szülésfelkészítő tanfolyamokat, úgy idén is terveznek hármat, amelyekből az első január 22-én 15 órakor kezdődik. Egy-egy ilyen alkalom rendszerint hat foglalkozást takar, amin leendő édesanyák és édesapák ingyenesen vehetnek részt, és értékes információkkal gazdagodhatnak a várandósságot, szülést érintő kérdésekkel kapcsolatban.

A gyermek születése a legnagyobb öröm az anyának, az apának

A főbb témák a szülés során történő fájdalomcsillapítást, a szoptatás fontosságát, az újszülött megfelelő ellátásának mikéntjét, a gyermekágyas időszak velejáróit érintik, sőt, az apa szemszögéből is megbeszélik majd a várandósság és a szülés kérdéseit. A szülész-nőgyógyász szakorvos által megállapított alacsony rizikóbesorolású kismamáknak 2019-ben is lehetőségük nyílik részt venni a szülésznői várandós-gondozásokon is, amely a hagyományos terhesgondozással szemben több ráfordított időt enged a hölgyeknek állapotuk megvizsgálására, problémáik, kérdéseik megbeszélésére a szülésznővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában