előadás

2019.01.29. 10:00

Manipuláció a magyar nyelvvel

Hogyan manipulálunk a nyelvvel? címmel tartott előadást pénteken a Széchenyi gimnáziumban Gyulai Lívia, a Szegedi Tudományegyetem végzős hallgatója, a gimi volt tanulója.

Balla Tibor

Olyan témákat érintett, mint például, hogy mi a nyelv, mi a nyelvészet, mi a feladata? Az alkalmazott nyelvészet területei, mint például a fordítóprogramok, helyesírás-ellenőrzők, vagy az automatikus nyelvfelismerés. Egy egyszerű kijelentés, a „Hideg van itt” többféle jelentéstartalmát hozta példaként. Egyszerű tényközlés, vagy kérés, hogy csukják be az ablakot, esetleg figyelmeztetés, hogy meg fogsz fázni, netán szemrehányás, hogy miért nem fűtöttek be.

Gyulai Lívia pörgős, jól összefogott előadást tartott
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A nyelvhasználat befolyásolásra való használatáról is hozott példát. Ennek egyik alapesete, amikor Katihoz beszélek, hogy Péter értse, és ezzel befolyásoljam őt. De ilyen az információ eltitkolása is, valamilyen cél érdekében, vagy a határozott név­elő, amitől ha nem is láttuk, de valósnak gondoljuk az állítást. Szót ejtett a reklámokban gyakorta használt logikailag hibás érvelésről, a hamis információ alkalmazásáról, a minimumcsoport-paradigmáról és a félelemkeltés stratégiájáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában