Egzotikus kalandozások a trópusi termések világában

2019.01.12. 07:00

Influenza idején szezonja van a déligyümölcsnek

Tüsszögős, köhögős szezonban a legjobb vitaminpótlás a citrommal, naranccsal, grapefruittal, gazdagított étrend. Kockázva, karikázva, gerezdben, facsarva – ahogy gusztusunk kívánja. Honi gyümölcseink mellett e trópusi gyümölcsök is megtalálhatók a piacon. Majd’ minden viszonteladó árulja, mint mindent, ami a nagybaniról beszerezhető.

Jakab Klára

Fotó: pixabay

A déligyümölcsök nem tekinthetők szezonális terméknek, minden évszakban ott tornyosulnak a standokon: narancs, banán, ananász, kivi, füge, mangó, s olykor még ismeretlen csodák. A pomelót például előbb termesztettük a netes Farmerama-birtokon, mintsem megkóstoltuk volna.

A déligyümölcsök listáján vitaminszegényes téli időben a citrom, gyömbér, kurkuma hármasa vezet, amit pusztán jótékony hatásuk magyaráz. A citrom a C-vitamin-forrás, s szinte nincs olyan durva betegség – skorbut, diftéria, kolera, tífusz –, amire ne lenne jótékony hatású. A gyömbér gyomorbántalmakra és magas koleszterinszintre ajánlott, kordában tartja a vércukorszintet, és hatékony a ráksejtekkel szemben. A kurkuma az ízületi panaszokra javallott a sok egyéb hasznos tulajdonsága mellett.

A természetes vitaminoknál nincs jobb betegségűző – narancs, ananász, kivi, füge, mangó tornyosul a standokon ebben az évszakban
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Nem véletlenül népszerű gyümölcs a banán, főként babáknak és idős embereknek, ugyanis nagyon magas a káliumtartalma. A banán boldoggá tesz, mert megtalálható benne a triptofán nevű összetevő, egy olyan aminosav, ami nyugodttá, kiegyensúlyozottá, és jó kedélyűvé tesz, vagyis a gyümölcs egy természetes hangulatszabályozó. A narancs A-, B- és C-vitaminban gazdag, kitűnő trombózis ellen, vese- és hasnyálmirigygondokra. A grapefruit antioxidánsai megóvják a sejteket a káros gyököktől, általános immunerősítő. Ha rendszeresen fogyasztjuk, vegyük figyelembe enzimgátló hatását, ami erősítheti vagy gyengítheti egyes szívgyógyszerek hatását, ez esetben kérjük ki orvosunk tanácsát.

E gyümölcsök mellett szélesre tárult a világ az elmúlt évek alatt, olyan növényeket árulnak a standokon, amiknek szégyenszemre az enciklopédiában kell utánanézni. Gránátalma, mangó, licsi, papaya, maracuja, hurma, pepino, fizálisz – amiket a magazinok úgy népszerűsítenek, hogy mindenféle csodahatást tulajdonítanak nekik: megszépül, megfiatalodik, aki veszi s eszi, visszanyeri férfierejét, meg a többi huncutság… Bizony nagy a Teremtő gyümölcsöskertje.

Aki azonban a megfázást nem gyógyítani, hanem megelőzni akarja, az nassoljon rendszeresen savanyú káposztát, rágcsáljon fokhagymát, levesbe, sült húsra, pirítósra, szóval minden módon és formában, mértékkel kortyintson időnként jóféle pálinkát, borongós estéken igyon egy bögrényi forró teát gyűszűnyi rummal, avagy pohárka fűszeres forralt bort, s az a fránya vírus biztosan messze kerüli. Ha még jó melegen is öltözünk, úgy mi mindent megtettünk, hogy kivédjük a meghűlést. Ám ha mindezek dacára elkap az influenza, akkor – ahogy mondani szoktam – úgy kell annak lenni…

Pult alóli banán

Éltesebb kortársaim a megmondhatói, sokáig csak pult alól lehetett banánhoz jutni, a narancs is ritka csemegének számított, és protekcióval vásárolhattunk mandarint. Egy életérzés volt, amikor fiatalasszonyként először vettem kézbe egy egész ananászt, ami mind küllemében, mind zamatában csalódás: szúrós levelei, kemény páncélja alatt kesernyésen savanyú volt a hús. A kókusz hasonló kaland: a fűrész és a fúró után a flex győzött, azóta sem vagyunk barátok. A moziban nevelgettek egy fügefácskát, ami a hatalmas üvegablakok mellett fenemód jól érezte magát, gyarapodott, amíg ki nem nőtte az egész előcsarnokot, ki kellett ültetni. A békás csobogó mellett olykor volt alkalom megdézsmálni a termését. Boldogan élt, ha meg nem halt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában