a legjobbak továbbjutnak az országos megmérettetésre

2018.12.05. 16:30

A Tudományos Diákköri Konferencia hagyományai az egyetemen

A TDK a több mint 50 éves hagyománnyal rendelkező Tudományos Diákköri Konferencia rövidítése. A kutatás témáját legtöbbször az oktató, mint témavezető határozza meg, azonban annak sincs akadálya, hogy saját ötlet alapján egy hallgató maga kezdeményezze, felkeresve a témában illetékes oktatót, aki a témavezetője lesz.

duol.hu

Fotó: Pixabay

A TDK munka eredményeinek bemutatására az egyetem minden évben – rendszerint november első felében – TDK Konferenciát rendez, amely egyben egy verseny is. A konferencián való részvétel feltétele a végzett munkát összefoglaló rövid dolgozat elkészítése, beadása és egy szóbeli előadás megtartása, ahol ezt röviden bemutatja. A jól sikerült munkákat a kétévente tavasszal megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK-ra) is lehet jelölni. Az intézményi, illetve országos versenyen való részvétel elsősorban erkölcsi elismerés és további ösztönzést adhat a további kutatómunkához. Az országos konferencián elért helyezés plusz pontokat jelent a mester, illetve a posztgraduális képzésre való jelentkezésnél és sok esetben az elhelyezkedésnél is. Mivel a TDK-munka sok esetben a szakdolgozatban, diplomatervben folytatódik, a pályamunka tekinthető egy előzetes dolgozatnak is, amelybe a tapasztalatokat, a témavezető, illetve a bíráló véleményét is már bele lehet építeni. Másrészt fontos az a tapasztalat, ami az előadásra való felkészülés és maga az előadás megtartása jelent.

A konferenciával kapcsolatos bővebb felvilágosítást itt olvashatnak.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában