A jól elvégzett előkészítő munkának köszönhetően már látszanak az eredmények

2018.12.14. 14:00

A nagyvenyimiek a lehetőségek kihasználásával új útra léptek

Amikor dunaújvárosiként a településen keresztül vezet az utam, azt látom, hogy a nagyközség arculata változóban van, szembetűnő a fejlődés üteme az elmúlt évtizedekhez képest.

Várkonyi Zsolt

Négy évvel ezelőtt a nagyvenyimiek új útra léptek. Nemcsak fizikai értelemben, hanem a lehetőségek tekintetében is. Bátor jövőképet vázoltak fel az előttük álló időszakra. Ehhez kapcsolódóan az idei év eleji közmeghallgatáson a nagyközség vezetője úgy fogalmazott, hogy 2016 a felkészülés, 2017 a sikeres pályázatok, amíg az idei esztendő a születés és az épülés éve lesz Nagyvenyimen. Napjainkban és a következő időszakban ennek lehetnek, lesznek tanúi, részesei a helybéliek. Erről beszélgettem Vargáné Kaiser Katalinnal, Nagyvenyim polgármesterével.

Vargáné Kaiser Katalin polgármester elmondta: az elnyert támogatási összegek meghaladják az egymilliárd forintot Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

– A közelmúltban átadott 6219-es út Mezőfalva és az M6-os közötti nagyvenyimi szakasza fontos mérföldkő a települések közötti úthálózatok megújításában. A helyi lakosság közérzetét azonban a belterületi utak állapota is meghatározza.

– Ez pontosan így van. Ezért a költségvetés terhére történő javítási munkák mellett egy komplex útfelújítási projektet indítottunk, amihez 391 millió forint kormánytámogatást kaptunk. Ezt az összeget az önkormányzat anyagi lehetőségeihez mérten még további forrásokkal, de legalább 100 millió forinttal szeretné kiegészíteni. Ennek érdekében egy 50 millió forintos hitelfelvételi kérelem kormányengedélyeztetése is zajlik.

– A belterületi utak esetében ez mit takar?

– A felújítandó utcák meghatározásánál a közösségi intézmények elérése, a gazdálkodási funkciók biztosíthatósága, az úgynevezett gyűjtőutak felújításával pedig a lehető legtöbb lakóingatlan elérése a fő szempont. A közbeszerzési eljárás folyamatban van, várhatóan még idén lezárul a kivitelező kiválasztásával, és ahogy az első tavaszi napok engedik, elkezdődhet a munka. Itt említem meg, hogy a 6219-es út kiegészítő beruházásaként az önkormányzat szintén sajáterős beruházásban készítteti a buszvárók tetőszerkezetének megújítását.

– Nagyvenyim településszerkezete tagolt. Közigazgatásilag Mélykút is hozzá tartozik, de nincs személygépkocsival járható összeköttetés. Az ott lakók mire számíthatnak?

– A mélykúti településrészen élők számára szintén hatalmas könnyebbséget hoz majd, amikor az érintett földút mechanikai stabilizációjával jó minőségű, nagy teherbírású, tömörített salakos burkolatú úton lesz biztosítható a két településrész közvetlen összeköttetése. Szintén Mélykúthoz kötődik az is, hogy a korábban életveszélyessé vált orvosi rendelőt felújíttattuk, a használatbavételi eljárás most veszi kezdetét, és ezt követően az év elején az ott lakók birtokba vehetik a szép új rendelőt.

– Egy élhetőbb településközpont kialakítására is megérett az idő.

– A Fő utca, az iskola, a polgármesteri hivatal, az egészségház, a hivatal mögötti liget, a benzinkút, a piactér és a Mezőfalvi út által befoglalt térben több fejlesztést is terveztünk. Egy valódi, a mai kor követelményeinek megfelelő, esztétikai és funkcionális értelemben is megújulást hozó településközpontot szeretnénk itt kialakítani, ami majd hosszú évtizedeken át jól szolgálja a nagyvenyimiek igényeit. Szívemnek legkedvesebb a nemrég elkészült könyvtár bővítéseként épülő szociális szolgáltatótömb. Ez az épületegyüttes lesz az új községközpont legmeghatározóbb eleme. Örülök, hogy ennek a felelősségteljes, alkotó folyamatnak részese lehetek.

– Komoly kihívás egy település megtartó erejében az, hogy milyen oktatási vagy épp szociális intézményei vannak. Ebben Nagyvenyim ma már nem áll rosszul.

– Soha ekkora léptékű felújítás nem volt az általános iskolában, mint amit most megvalósítottunk. Nagyvenyim vezetése elkötelezett a jövő nemzedék mellett. Függetlenül attól, hogy ma az iskola fenntartói feladata a tankerületi központé, a mi felelősségünk azonban a gyerekek testi-lelki, szellemi fejlődését előmozdító méltó közeg megteremtése. Persze van még mit megoldani. De mára már a múlté az aggodalom a lyukas kazánok, ablakok alatt befúvó szél, vagy a nagyforgalmú úton való mindennapos átkelés veszélye miatt. A gyermekeink ma egy szépen felújított, akadálymentes épület melegében tanulnak, a kor legmodernebb taneszközeit használva. Az ebédet egy, az iskolán belüli, tiszta, barátságos étkezőben fogyaszthatják el, és a mozgás örömét az udvar, a sportpark eszközei és futóköre mellett hamarosan már az új teniszpálya is szolgálhatja majd. Ugyanez az elkötelezettség és fejlődés jellemzi az óvodánk mindennapjait, amellett, hogy a kicsinyek és az óvó nénik legnagyobb örömére végre megnyílt a lehetőség egy új tornaszoba megépítésére is. Az óvoda telkén kétcsoportos bölcsőde fog megépülni. Már jogerős építési engedéllyel rendelkezünk, a pályázatot beadtuk, és nagyon bizakodunk annak sikerében. Így a tornaszobával egyszerre kezdődhetne az új gyermeknevelési intézmény építése is. Szintén hosszú évek óta meglévő „tartozását” igyekszik az önkormányzat a Dunaújváros felőli településrész két utcájában történő vízgerincvezeték kiépítésével törleszteni, amelynek kivitelezése sajáterős beruházásban most zajlik.

Megújult a település autóbuszváróinak tetőszerkezete is

– Idősebb emberektől hallom, hogy Nagyvenyimen a szociális ellátó rendszer és a szociális intézmények is fejlődnek….

– A felnövekvő generációk mellett természetesen a felnőttekre és idősekre is nagy figyelmet fordítunk. Nagyvenyimen példaértékű az idősek tisztelete és megbecsülése, a betegek és elesettek segítésére fordított figyelem. Ezért nagyon hálás vagyok a családsegítésben, a közművelődésben dolgozó kollégáimnak és a gyógyításban, egészségügyi ellátásban résztvevőknek egyaránt, ahogy mindig számíthatunk a helyi polgárőrség munkájára is. A fogászati ellátást tekintve legmodernebb technológiát képviselő új fogászati kezelőegységet a minap vehették használatba a betegek. Egy ilyen készülék beszerzése méltán adhat örömre okot betegnek, orvosnak egyaránt, hosszú időre biztosítva ezzel lakosaink számára a fogászati kezelések magas színvonalát. Hamarosan elkészülhet az Egészségház belső festésének megújítása is, és ha költségvetési lehetőségeink módot adnak rá, igyekszünk a nyári meleg ellen védelmet jelentő klímaberendezések mihamarabbi beszerelésével is komfortosabbá tenni a helyiséget.

– Úgy tudom, minden forintra odafigyelnek, amit lehet, házon belül vagy helyi vállalkozókkal oldanak meg.

– Az elmúlt években elvégzett előkészítő munkának köszönhetően már látszanak az eredmények. Futó projektjeink száma 30 feletti, a már elnyert támogatási összeg jelentősen meghaladja az egymilliárd forintot. Könnyű belátni, hogy az itt rendelkezésre álló szakértelemmel több tízmilliós szakértői díjat lehetett megtakarítani.

– Mit tud egy nagyközségi önkormányzat társadalmi szerepvállalásként, vagy annak részeként felvállalni?

– Az önkormányzati pályázatok és futó fejlesztések mellett természetesen segítséget nyújtunk a helyi civileknek is, és az erdélyi testvértelepülés közösségének is. Ezek között nagy sikerként értékelhető, hogy ezzel a segítséggel újult meg a mákófalvi templom tornya, készülhetett el a helyi, egyházi fenntartású szeretetotthon épületbővítménye, jutottak működési forráshoz a Nagyvenyimi Sport Klub focistái, és a napokban megérkezik a polgárőrség új terepjáró autója.

– A nagy sikerű film megjelenése óta tudjuk: „egyedül nem megy”.

– Ezt a munkát nem is lehet egyedül csinálni. Ebből a szempontból nagyon szerencsés vagyok, hiszen otthon biztos „hátországgal” rendelkezem, míg a kollégáim között pedig egyszersmind barátok között is lehetek. És nem utolsósorban nagyon sokat köszönhetünk a családjával a településen élő dr. Galambos Dénesnek, aki egyrészt évtizedes önkormányzati tapasztalatokkal rendelkezik, ugyanakkor az előző ciklusban országgyűlési képviselőként megkezdett munkát ma a térség ipar- és területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosaként támogatja. A feladatok megoldásában nagyon fontos partner, aki akar és tud is tenni az itteni célok megvalósulásáért is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában