segítenek a döntésben

2018.11.09. 11:30

Pályaválasztási tanácsok útkereső gimnazistáknak

Nagy döntés előtt állnak a gimnazisták, hiszen a sikeres továbbtanulás érdekében már célszerű másodikos gimnazistaként eldönteni, hogy milyen irányba orientálódjanak a fiatalok.

Tóth Alexandra

A Széchenyi István Gimnázium tegnap tartotta nagyszabású pályaorientációs napját. Az esemény célja az volt, hogy valamennyi évfolyam tanulóinak irányt mutassanak a jövőjüket illetően. Szücsné dr. Harkó Enikő, az iskola igazgatóhelyettese elmondta, a pályaorientációs napon már a tizedikesek is részt vehettek, mert – bár ők még nincsenek elkésve a pályaválasztással – jó, ha még a fakultálás előtt kialakul az elképzelés a jövőjükkel kapcsolatban.

A délelőtt folyamán számos előadást hallgathattak végig a diákok, egy-egy intézmény, kar vagy szak részéről rotálódva többször is, így a diákok minden, őket érdeklő programon részt vehettek. A beszámolók, ismeretterjesztők mellett kiscsoportos foglalkozásokra is lehetőség volt, ezeken a fiatalok egyénre szabottan kaphattak tanácsokat a szakemberektől elsősorban arról, hogy személyiségi jegyeik, beállítottságuk alapján milyen karrierút lenne számukra a leginkább megfelelő.

A folyosókon felállított standoknál a különböző szervezetek és felsőoktatási intézmények szórólapjai, reklámanyagai közül szemezgethettek a széchenyisek, és feltehették kérdéseiket a meghívottaknak, akik készségesen válaszoltak az érdeklődőknek.

A rendezvényen részt vett a Dunaújváros Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara, a Dunaújvárosi Munkaügyi Központ, valamint a Magyar Honvédség is.

A BME képviselői folyamatosan interaktív előadásokat tartottak a folyosón, hasonlóan a Magyar Honvédség képviselőihez, akik az aulában tartottak tájékoztatást munkásságukról, sőt, a – természetesen biztonságos és töltetlen – fegyvereiket is kézbe vehették, miközben a szerződéses és önkéntes katonaélet rejtelmeiről érdeklődhettek.

Természetesen vannak elhivatott gimnazisták, akik már tudják, „mik lesznek, ha nagyok lesznek”, de legtöbbjüknek óriási segítség egy ilyen sokrétű rendezvény.

A PTE standjánál válogatnak a diákok, a hallgatók pedig szívesen adnak választ mindenre
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A PTE egy kicsit másképp csinálja

Amíg például a BME tematikusan, szakkollégiumainak előadásaivel érkezett, addig a Pécsi Tudományegyetem egy átfogóbb képet szeretett volna adni a diákoknak, valamint egy általános segítséget nyújtani számukra. A tizedikeseknek kiscsoportos pályaorientációs workshopokat tartottak, a tizenegyedik évfolyamon pedig egy személyesebb karriertanácsadás történt. Ehhez egy többlépcsős kérdőívet töltöttek ki a fiatalok, amiket a felelős pedagógusok, szakemberek értékeltek ki. Nagy népszerűségnek örvendett még a szintént PTE-s grafológiai elemzés, ahol az íráskép szakszerű tanulmányozása után kaptak hasznos tanácsokat a diákok a grafológustól. Akiket közvetlen a pécsi egyetemisták tapasztalatai érdekeltek, azok hallgatói beszámolókon vehettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában