Olyan értékeket közvetítenek, melyek a vidéki életformából eltűnnek

2018.11.12. 11:00

Öt éve szinte tananyag Mezőfalván a disznótor

A rendhagyó biológiaórán disznót vágtak a mezőfalvi diákoknak, amit a program végén az utolsó falatig meg is ettek a gyerekek. A mezőfalvi gazdák, a szülői munkaközösség, az iskola nevelői, dolgozói és még sokan mások fogtak össze november 9-én, szombaton a különleges nap sikeréért.

Horváth László

Már öt éve hagyomány Mezőfalván a Petőfi Sándor Általános Iskolában, hogy az őszi hónapok idején disznóvágást rendeznek a gazdák segítségével. Nem szokványos a dolog, így joggal vetődik fel a kérdés, vajon miért jó egy iskolának, ha ilyen rendezvényt tart? Jaksics Erzsébet igazgató volt a válaszadásban segítségünkre.

Dr. Bodolai György hatósági állatorvos a sertés tápcsatornájának teljes keresztmetszetét is megmutatta a gyerekeknek
Fotók: Horváth László

– Falusi iskolaként nagyon jó, ha képesek vagyunk olyan értékeket, tudást közvetíteni, amely már a vidéki életformából lassan kezd eltűnni – mondta az ötödik alkalommal megtartott programról Jaksics Erzsébet, az intézmény vezetője. Majd hozzátette a következőket:

– Az előadáshoz és a bemutatóhoz kapcsolódóan ismereteket szereztünk arról, hogy a település falusi jellege ellenére egyre ritkább a házaknál az állattartás. Kevesebb lehetőségük van a gyerekeknek megismerni azokat a tudományokat, amelyek a vidéki életformának szerves részét képezték. A falusi disznóvágás megmutatja a gyerekeknek a régi, családon belüli munkamegosztást, a feladatok színességét, élményét és természetesen kicsit beleérezhetnek a hagyományos disznóvágási hangulatba is. Profi szakemberek segítségével tanulmányozhatták a sertésfeldolgozás munkálatait.

Kovácsné Rozika frissen sülteket készített a gyerekeknek

Bizonyos munkafázisokban még részt is vehettek, kérdezhettek. Mindemellett talán a legfontosabb, hogy a helyi emberek által elkészített ételeket kóstolhatták meg a gyerekek. Ezekkel az ízekkel sajnos már nem annyira találkozhatnak a hétköznapi élet során. Nagy örömmel láttuk, mennyire nyitottak a tanulóink. Bátrak, kezdeményezőek és igazán jóízűen fogyasztották el a finomabbnál finomabb falatokat. Az élményekkel párhuzamosan gyakorlatias biológiai ismeretekre is szert tesznek a diákok, mivel a sertés bontásánál állatorvos mutatta meg nagyon szemléletesen, milyen részekből áll a sertés. A feldolgozás után pedig mindenki maga dönthette el, a sültekből, hurkából, kolbászból, vagy éppen a frissen elkészített toros levesből választ egy tányérral. Hogy teljes legyen az étlap, az ebéd végére járó süteményről a szülői összefogás gondoskodott – hangsúlyozta az iskola igazgatója.

A hagymás sült vért már sokan szeretik a mezőfalvi diákok közül

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában