kostoló

2018.11.14. 17:00

Márton-napi újbormustrát tartottak Adonyban

Pekarek János

cof

Kiválóan sikerült az idei újbormustra! – mondta lapunknak Schmidt Attila, a Dunamenti Szent Orbán Borrend, Adony nagymestere. A november 10-én, immár tizedik alkalommal megrendezett borkóstoláson, az adonyi Közösségi Kulturális Központ és Könyvtár Lívia-termében a borrend tagjai többnyire saját boraikat vizsgálták meg, de akadt egy csákberényi borász vendégük is.

Az újborok minden eddiginél jobban sikerültek Adonyban
Fotó: Németh József

A mustra eredménye szerint alig akadt beteg, hibás bor, vagyis a 2018-as esztendő mérlege a borok szempontjából nagyon pozitív lett! – jelentette ki a nagymester. Schmidt Attila hozzátette: huszonkét adonyi borász jelent meg a mustrán, fejenként átlagosan kétfajta bort hoztak a minősítésre, vagyis az egybegyűltek mintegy 45-50 féle bort kóstoltak meg. Ezek között mindössze kettőt találtak, ami valamilyen okból nem felelt meg az ítészek kifinomult ízlésének.

Csákberényi vendégük szerint ez kimagasló eredmény, mivel más borvidékeken általában a benyújtott borok tíz százaléka kapja meg a hibás vagy a beteg jelzőket! Vagyis, jegyezte meg a nagymester, beérett az a kitartóan folytatott politika, hogy a megszokott szőlőket korszerű, jó minőségű fajtákra cseréljék.

Ez egyébként a borok fajtáiban is meglátszott. Amíg korábban a legtöbb bor az úgynevezett vegyes fehér volt, mivel a szőlők is sokfajta, jellemzően fehér fajtákból álltak, addig ma már egyre több a fajtatiszta ültetvény, amelyekben cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, chardonnay és sauvignon szőlők teremnek.

A borkóstolást hagyományos libavacsora követte a Vetus Salina Kulturális Egyesülettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában