Hat évig tanulhat a gyermek

2018.11.23. 11:30

Hat évfolyamos képzést indít a Pannon Oktatási Központ

Új korszakához érkezett a Pannon Oktatási Központ Dunaújvárosi Magángimnázium, ugyanis a 2019/2020-as tanévtől hat évfolyamos gimnáziumi oktatást indít, emelt idegen nyelvi óraszámokkal.

Balla Tibor

Dunaújváros Országosan mennyire elterjedt ez a képzési forma? – Borgulya Zoltán igazgatót kérdeztük.

– Az előkészítési fázisban azt tapasztaltam, hogy minden egyes, viszonylag jelentősebb lakosú megyei vagy járási székhely közelében fellelhető hatosztályos gimnázium, aminek véleményem szerint rendkívül nagy létjogosultsága van a képzési palettán. Magam is meglepődtem, amikor már a kompetenciamérések eredményei alapján látszott, hogy van esélyünk megkapni a szükséges jogosultságokat, hogy Dunaújváros vonzáskörzetében nem volt jelen ez a képzési forma. Országosan tehát jelen van, és minden bizonnyal olyan intézmények kérték, amelyek hasonlóképpen törekszenek arra, hogy a tanulóik reális eséllyel továbbtanulhassanak.

Borgulya Zoltán, a Pannon Oktatási Központ igazgatója bízik ebben az oktatási formában
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Ez pluszterheket is ró az intézményre?

– Természetesen. Egyrészt rendelkezni kell a szükséges anyagi és egyéb kompetenciákkal, és a pedagógusállománynak is a megfelelő minősítésekkel, végzettségekkel, valamint a szükséges tárgyi és infrastrukturális eszközökkel.

– Mi az előnye a négy- vagy nyolcosztályoshoz képest?

– Fontos elmondani, hogy arra kell törekedni minden képzési formánál, hogy csapatmunkával a minőséget biztosítsuk. Egyik előnye, hogy hat évünk van, hogy következetes munkával megadjuk azt az alapot, amivel az egyetemre nem csak bekerülni tudnak, de megtapadni, és adott időn belül elvégezni is. A tudás mellett a megfelelő személyiségfejlesztést is megkaphatják. És azért nem a nyolc év mellett állunk, mert a fejlődéslélektan a hatosztályos formát támasztja alá, idejekorán nem terheljük úgy a gyermeket, hogy törést okozzon neki.és a közösségbe is könnyebben beilleszkedik.

Fontos a nyelv

A nyelvi képzés kiemelkedő jelentőséggel bír: két év múlva már két középfokú nyelvvizsgát kell biztosítani, hiszen csak ennek birtokában nyerhet a diák felvételt egyetemre. Ezért a hatosztályos képzésben kiemelt óraszámban, csoportbontásban oktatják a nyelvet, és öt típusú nyelvvizsgaközpont akkreditált helyszíne az iskola, így ismerős környezetben, ismerős arcok között vizsgázhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában