ez összejött, mindenki örömére

2018.11.20. 11:30

A fül-orr-gége osztály éve volt a 2018-as a Szent Pantaleonban

Az idén már hatodik alkalommal rendezték meg a hagyományos Szent Pantaleon jótékonysági bált a Dunaújvárosi Egyetem Arénájában. A rendezvény kedvezményezettje a felnőtt és gyermek fül-orr-gégészeti osztály.

Balogh Tamás

Az osztály vezetőjével, dr. Vaszkun László főorvossal beszélgettünk.

– Miért ezeknek az eszközöknek a kicserélésére gondolt?

– Örömmel mondhatom, hogy nagyon jó felszereltségű az osztályunk. A műtőegység, a szakrendelőnk és az ambulancia is. Ezt a technikai feltételt egy korábban meghirdetett és elnyert uniós pályázat segítségével tudtuk biztosítani. A betegellátásunk zavartalanságához, a komplett fölszerelésünkhöz, még ez a most meghatározott egység hiányzik, hogy a munkánk abszolút zavartalan lehessen. Használatuk kellemesebbé teszi az ellátást.

Dr. Vaszkun László osztályvezető főorvos a bálon Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

– Az est szónokai nagyon elismerően nyilatkoztak önökről.

– Boldog vagyok, mert azt mondhatom, hogy 2018 a kórházunkban a fül-orr-gége osztály éve volt. Idén megoldódott az orvoshiányunk. Létszámunk a minimumfeltételeknek megfelelő. A betegellátást a szakrendelésen és az osztályon is zavartalanul biztosíthatjuk. A kórház vezetése által előírt havi teljesítményt minden szempontból hozni tudtuk. Az év elején egy alapítvány támogatásával „Családbarát osztály” címre adtunk be pályázatot, és áprilisban a díjazottak között voltunk. Örülök, hogy a közösségi oldalakon és a médiában egyre több pozitív visszajelzést kapunk a betegektől: szóban is kifejezik a köszönetüket, elismerésüket. Ezt fontosnak tartom, mert betegen is jól érezték magukat nálunk.

– Az adományokról...

– Annak is örülök, hogy idén miénk az adományra kijelölt osztály. Nemrég az egyik támogatónk egy modern tévét adományozott a részünkre, ami nagyon fontos az ott gyógyuló betegek hangulatának javításához. Az ismeretségeim révén Franciaországból sikerült egy kamionnyi adományra is szert tennünk.

– Örömteli, hogy ön a magáénak érzi a vezetése alatt lévő osztályt!

– Az itteni dolgokhoz való hozzáállásomat hazulról hoztam. A szüleim pedagógusok voltak, és hárman voltunk testvérek. Azt hiszem, hogy nem kell ecsetelni, hogy az elmúlt rendszerben, amikor nem volt lehetőség a sokféle másod-, vagy harmadállások elvállalására, a pedagógusfizetésből ennyi gyereket taníttatni és felnevelni nem volt egy egyszerű dolog. A szüleim családcentrikusak voltak, és az empátiát tőlük kaptam. A diploma megszerzésével nem szállt el velem a ló. Az volt a célom, hogy egy jó hangulatú osztályt hozzak létre. ahová szeretnek bejönni a munkatársaim, és én is szívesen végzem a munkámat. Úgy gondolom, ez a törekvésem a munkatársaim és a betegek részéről is pozitív visszhangot talált. Úgy érzem, hogy ez összejött, mindenki örömére.

Miből – mit?

Az idei Szent Pantaleon jótékonysági bál bevétele – a költségek levonása után – 2 millió 300 ezer forint, amelyhez támogatóktól érkezett ígéretek alapján még egymillió forint befizetése várható. Dr. Vaszkun Lászlótól ezt is megtudtuk: – Jelenleg a gégetükröt egy Bunsen égővel melegítjük. Nem hiszem, hogy kell azt ecsetelni, hogy ez a módszer hány éves múltra tekint vissza. A fülzsírt Farkas-fecskendővel mossuk ki, ami középkori mutatvány. Az adományokra az ambulancián lenne nagy szükség. Ez egy komplett vizsgálóegység, hogy kiváltsuk ezeket az ősi, nehezen használható eszközöket, ami a beteg és az orvos számára is kellemetlen. Az újak alkalmazása érthetően jobb, mint a jelenlegi elavultaké. Ebben az új egységben benne van még sok-sok olyan műszer, ami a betegellátást, a vizsgálatokat egyszerűbbé és komplexebbé teszik. Egyúttal a kor követelményeinek maximálisan megfelelnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában