zenés kalandok

2018.10.03. 16:00

Varjacskák mutatták az utat az egyik városi óvodában

„Aki a zene világnapjára érkezett, kövesse a varjakat” hirdeti a tábla a Római városrészi tagóvoda kapuján. És valóban, kotta-nadrágos varjacskák mutatták az utat az érkezőknek a tornaterem felé, ahol addigra már minden „meg lett zenésítve”.

Tóth Alexandra

A Dunaújvárosi Óvoda minden évben ünnepli a zene világnapját, és a fő irányvonal mellé általában választanak egy másik témát is, ami idén stílusosan az állatvilág lett, hiszen ezen a héten nemcsak a zene, hanem az állatok világnapját is tartjuk. Ennek megfelelően a tornaterem polcain plüssállatokból verbuvált zenekar játszott dobon, cintányéron, és a kígyó pedig csörgőn.

Tegnap nemcsak a kígyó volt csörgős, hanem minden más is, a kikészített hangszereket ugyanis szinte lerohanta a főként nagycsoportosokból álló vendégsereg.

Milyen állatokról énekelt a Kaláka együttes?
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Guiro, csengők, csörgők, kereplő, fadob, kasztanyetta, xilofon, metalofon, esőbot, viharbot és triangulum szólt egymás ellen. Ezeket később fel is használták közös zenéléshez, és megbeszélték, milyen hangadó eszközök is vannak a kezükben.

A programok nagyrészt játékos feladatokból álltak, mint például zenehallgatás során lerajzolni az elhangzott állatokat vagy utánozni azok hangját. Az állatokon keresztül a komolyzenét is közelebb hozták a kicsikhez, Camille Saint-Saëns Az állatok farsangja című darabján keresztül. Ezek mellett táncos, mozgásos feladatokkal is készültek, és már meglévő zenei műveltségüket, tudástárukat is bővítették a kicsik, meséli a program egyik fő szervezője, Klempné Gyuris Ildikó. Az óvónő hozzátette, a zenei nevelés nagyon fontos, hiszen már egészen kis kortól bizonyítottan fejleszti a gyerekek kognitív képességeit, kreativitásukat és személyiségüket, továbbá a közös zenélés segíti a társas kapcsolataik alakulását, de ami talán a legfontosabb ebben a korban, és ami a zenei világnapi rendezvény valódi apropója, az az, hogy a zene és a zenére mozgás, a tánc egy nagyszerű élményszerzési forrás is. Fontos, hogy élvezzék.

Készségfejlesztés az óvodában – Játék és zene

Amellett, hogy a zenei nevelés a művészeti oktatás része, ami megalapozhatja a gyerekek zene iránti érdeklődését is a későbbiekben, több olyan készséget, képességet fejleszt, amik elengedhetetlenek a gyerek fejlődésében. Az óvodai zenei nevelés Kodály Zoltán és tanítványa, Forrai Katalin munkássága nyomán vált meghatározóvá az óvodapedagógiában. Ez énekes és táncos játékok segítik, ennek során a gyereknek egyszerre fejlődik az esztétikai érzéke és értelmi képességei is, hiszen a ritmikus mondókák, dalok, körtáncok az élményszerzésen túl pluszismeretekkel is ellátják a kicsiket. A szimbolikus zenés játékok, szerepcserés játékok átélése érzelmileg is építik a gyerekeket és komplex módon segítik személyiségük formálódását, világképük kialakulását. Ezenfelül a zenén keresztül megtanulják a saját benső világukat is kifejezni, és saját maguk számára is értelmezhetőbbé tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában