előadás

2018.10.18. 08:00

Nem kell félni a hálózat mágneses terétől

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE)Dunaújvárosi Területi Szervezete szakmai klubdélutánt szervezett a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Apáczai telephelyén tegnap délután, élő együttműködési megállapodásuk keretében.

Balla Tibor

Dr. Varjú György professzor emeritus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika Tanszékének országos hírű professzora tartott előadást egy nagy érdeklődésre számot tartó témakörben, hogy milyen hatással van a villamos hálózat és berendezések mágneses tere az egészségünkre. Az előadás még a villamos szakemberek érdeklődését is felkeltette.

A professzort Rejtő János, az MEE Területi Szervezetének elnöke köszöntötte, s rögvest egy egzakt példát említett, amikor is a vizsgált hálózat mágneses terénél lényegesen nagyobb értéket mértek egy bolt pénztárgépe mellett.

Dr. Varjú György részletekbe menő előadást tartott
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Dr. Varjú György ennél lényegesen tudományosabban vezette fel a témát, mértékegységeket, fogalmakat tisztázott, majd elmondta, az Egészségügyi Világszervezet az egészségügyi határértéket a lakosság esetében 200 µTeslában, amíg a munkavállalókra 1000 µTeslában határozta meg. Az általa hozott gyakorlati példákból kiderült, hogy a nagyfeszültségű hálózatok közelében legfeljebb egyszámjegyű értékeket mértek. Példaként említette, hogy az 1932 óta üzemelő villamos vasúthálózaton már több ezer mozdonyvezető dolgozott huzamosan, mégsincs szignifikáns betegség, ami a mozdonyvezetőkre jellemző. Sokkal inkább kell tartanunk az elektromos háztartási eszközök mágneses terétől.

Határérték

A tesla (jele T) a mágneses indukció (vagy mágneses fluxussűrűség) SI származtatott egysége. A µT ennek egymilliomod részét jelenti. Az egységet 1960-ban a Conférence General des Poids et Mesures (CGPM) javasolta Párizsban, Nikola Tesla szerb–amerikai feltaláló és villamosmérnök tiszteletére nevezték el. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakosított szervezete, a Nem-ionizáló Sugárvédelmi Nemzetközi Bizottság határozta meg a határértéket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában