remek frissítő

2018.10.07. 10:00

Gondolatok a kávé világnapjáról

A víz után a második legnagyobb arányban fogyasztott folyadék, amit egyesek legszívesebben intravénás formában vennének magukhoz. A víz után a második legnagyobb arányban fogyasztott folyadék, amit egyesek legszívesebben intravénás formában vennének magukhoz, és vannak, akik minden szempontból imádják a kávét. Gondolatok a modern ember testének folyékony motorjáról.

Tóth Alexandra

Az ital világhódító útja több száz évvel kezdődött, kultusza pedig odáig fajult, hogy a nyolcvanas években Japánban úgy döntöttek, szeptember 29-ét a kávékultúra ünneplésének dedikálják. Magyarországon hivatalosan 2009 óta tartják a kávé világnapját.

A kávé kultúrája Afrikából indult, hiszen a kávécserje Etiópiából őshonos. Ennek ellenére azt mondják, a legjobb kávét az olaszok főzik, de kétségtelenül valamennyi nemzetnek megvan a saját kávés fortélya.

Egy jó könyv és kapucsínó – ideális felfrissülés
Fotó: Pixa

Az olaszok cukorral, a mexikóiak fahéjjal isszák, a németek és a svájciak csokoládét kevernek hozzá, marokkóban borssal bolondítják meg, az egyiptomiak számára pedig elképzelhetetlen, hogy az erős feketét bármivel is elrontsa a fogyasztó. Elsősorban élénkítő hatása miatt isszuk, hiszen magas koffeintartalma révén elűzi a fáradtságot, ugyanakkor a tolerancia kialakulása után ez a hatás csökken, vagy teljesen el is múlik. Ez lehet talán az egyik magyarázata annak a francia szokásnak, hogy vacsora után egy jó erős feketével öblítik le a falatokat, mégsem hallottunk még soha a Franciországot tömegesen sújtó inszomniáról.

A kávézásnak nem csak kultúrája van, de maga a kávézás is szorosan összefonódik a kultúrával. A klasszikus kávéházi szférában inkább a közösségi életen volt a hangsúly, mint magán a nedűn, ugyanakkor erőteljesen jelen volt az irodalom a kávézókban, esetenként akár strófákkal is fizethettek nagyjaink a feketéért. Aztán jött a nagy kávés divathullám, és romba döntötte ezt az egész, aromás és barátságos világot, és betörtek a piacra az instant, a felvizezett és a papírpoharas löttyök, amik csak arra jók, hogy könnyebben felkeljen az ember, de talán még arra sem.

A kávé világnapján viszont pontosan ezeket a valódi találkozásokat akarták visszahozni egyes, hazai kávét is felszolgáló vendéglátóegységek, tekintve, hogy a modern világban már kevés olyan társalgás adódik, ahol egy jó csésze finom kávé mellett leülünk és megtárgyaljuk azt, amit akár telefonos üzenetküldőnkben is leírhattunk volna. De miért is tennénk ilyet, pláne a kávé világnapján?

Marcipán, vers

A Meet With A Poem kampányhoz a dunaföldvári Marcipán cukrászda is csatlakozott, ami ismert az irodalom iránti nyitottságáról is. Azon kevés vidéki vendéglátóhelyek közé került így, ahol szeptember 30-án a baráti párosok közösen írt költeményükért cserébe a két rendelt kávé közül az egyiket ingyen fogyaszthatták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában